Naslovna AKTUELNO Gibraltar završio imunizaciju odraslog stanovništva

Gibraltar završio imunizaciju odraslog stanovništva


Mali britanski teritorij Gibraltar završio je s primjenom vakcina protiv koronavirusa na svim odraslima koji su se željeli vakcinisati, objavio je u četvrtak britanski ministar zdravstva Matt Hancock.

 

 

 

 

Dom za otprilike 30.000 ljudi, Gibraltar je imao dvije ključne prednosti u trci za vakcinama, a to su njegova mala veličina, koja pokriva manje od tri kvadratna kilometra i stalan protok doza vakcina uvezenih iz Britanije. To je omogućilo vladi da počne imunizirati hiljade radnika koji žive u Španiji, ali svakodnevno putuju preko granice do Gibraltara.

 

 

 

 

Iako je gustoća naseljenosti Gibraltara učinila da on bude posebno osjetljiv na širenje koronavirusa, to je također značilo da je bilo malo logističkih prepreka uključenih u distribuciju doza vakcine. A njegova mala veličina možda je također doprinijela činjenici da je velika većina stanovnika bila nestrpljiva da se imunizira što je olakšalo putovanje van teritorije prvi put u skoro godinu dana.

 

 

 

 

“Na Gibraltaru sam već nekoliko mjeseci, a da nisam zakoračio u Španiju. To je veliki dio našeg života: prelazak granice, posjećivanje novih gradova svakog vikenda. To je ono čemu se najviše radujem”, rekao je Christian Segovia, 24-godišnjak iz Gibraltara, za Associated Press.

 

 

 

 

Zahvaljujući “Operaciji Sloboda”, kako je Gibraltarov program vakcinacije dobio nadimak, mnogi su se aspekti tamošnjeg života već vratili u normalu. Škole su ponovo otvorene, kao i barovi i kafići, a nogometne utakmice su ponovo u toku. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo protiv Holandije trebale bi se održati krajem marta, sa stadionom ispunjenim do 50 posto kapaciteta, navodi AP.

 

 

 

 

Isturivši se s južnog vrha Iberijskog poluostrva gdje se Mediteran susreće s Atlantskim okeanom, Gibraltar je predmet stoljetnog spora između Britanije i Španije, koja tvrdi da je pravi vlasnik samoupravne teritorije. Njegova neobična geografija čini je strateški vrijednom za Britaniju – a tekuća svađa sa Španijom zakomplicirala je pregovore o Brexitu.

 

 

 

 

Što se tiče uvođenja vakcinacije protiv koronavirusa, Gibraltar je imao koristi od toga što je britanska teritorija. Britanija trenutno nadmašuje veći dio svijeta, a više od 37 posto stanovništva primilo je početni udarac. Suprotno tome, manje od 9 posto španskog stanovništva djelomično je vakcinisano.

 

 

 

 

Iako je Hancock opisao Gibraltar kao “prvu državu na svijetu koja je dovršila čitav svoj program imunizacije odraslih”, to nije potpuno tačno: još manja država Vatikan polaže pravo na tu titulu.

 

 

 

 

Neki stanovnici Gibraltara brinu se da bi se mogli suočiti s ogorčenjem svojih kolega britanskih državljana koji žive u Britaniji i koji još nisu uspjeli da se imuniziraju. Razgovarajući s Politico ovog mjeseca, gibraltarska ministrica zdravlja Samantha Sacramento naglasila je da su doze vakcina potrebne za pokrivanje stanovništva Gibraltara samo “mali pad” u shemi masovnog britanskog programa cijepljenja.

 

 

 

 

“Ne bih voljela da ovo vidim kao međusobno nadmetanje”, rekla je.