Naslovna AKTUELNO GIKIL: Istražni tim utvrdio šokantne činjenice o kontinuiranom zagađenju

GIKIL: Istražni tim utvrdio šokantne činjenice o kontinuiranom zagađenju

Istražni tim Kantonalnog tužilaštva TK, MUP-a TK i stručnih lica i agencija koje rade po nalogu Tužilaštva, obavio je jučer uviđaj radi novih saznanja da se u krugu Global Ispat koksne industrije Lukavac ( GIKIL) nastavilo sa onečišćenjem okoliša, te su ove informacije potvrđene.

 

U cilju navodnog smanjenja oticanja u Spreču, amonijačna voda se i dalje taloži i rasipa po samom kombinatu. Stanje je i dalje izrazito loše. Jučer je obavljeno i novo uzorkovanje vode.

 

U napuštene kanale i podrumske prostorije ugašenih koksnih baterija, koje zazuzimaju značajan dio površine kompleksa, se i dalje taloži značajna količina amonijačne vode a i dalje se dio te vode ispušta u Spreču.

 

Istražni tim je utvrdio da se situacija sa zagađivanjem okoliša u GIKIL-u i dalje usložnjava jer se pojavljuju i novi uzroci onečišćenja okoliša.

 

Tužilaštvo, u okviru istrage koja je ranije otvorena, nastavlja sa dokumentovanjem svih relevantnih informacija u ovom predmetu.

 

Menadžment GIKIL-a se oglasio saopćenjem u kojem navode da iza ovoga stava stoji i sindikat.

 

“Niti jedan uposlenik ove kompanije, kao ni Uprava, ne želi da GIKIL bude zatvoren i radi se nadljudskim naporima da se to pokaže. Ostajemo uvjereni da će naši napori biti prepoznati i da će se izbjeći ekonomska katastrofa. Ukoliko se definitivno odluči da pet fabrika u GIKIL-u mora zaustaviti svoj rad, najveće posljedice osjetit će naših hiljadu radnika i njihove porodice, kao i oni čiji rad uveliko ovisi o radu naše kompanije, kao što su Željeznice i mnoge druge firme”, stoji, između ostaloga, u saopćenju.