Naslovna AKTUELNO Obilježena godišnjica osnivanja Drugog korpusa Armije BiH

Obilježena godišnjica osnivanja Drugog korpusa Armije BiH

U povodu obilježavanja 29. septembra – Dana formiranja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, delegacije boračkih udruženja sa područja lukavačke općine danas su položili cvijeće  i odali počast šehidima i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., na Centralnom spomen obilježju u Lukavcu.

 

Ismet Arapčić, komandant proslavljene 117/223 brdske brigade, danas je evocirajući događaje iz 1992.g  i zahvalivši se svim borcima koji su branili Bosnu i Hercegovinu, koji su bili u sastavu Drugog korpusa, kazao: 

„Mi smo u početku imali male jedinice, oblika čete, pri formiranju Drugog korpusa, imali smo samo dvije brigade. Po opštinama su funkcionirali štabovi teritorijalne odbrane, koji su imali zadatak da formiraju jedinice, koje su trebale dočekati agresora, koji je daleko nadmoćniji u tehničkom smislu. U početku je formiran okružni štab Tuzle, koji je okupio sve opštinske štabove. Nakon toga, uslijedilo je organizovanje i formiranje osam operativnih grupa. Lukavac je bio u operativnoj grupi 2, sa sjedištem u Gračanici. Formiranjem Korpusa postigla se bolja organizacija, jer je Korpus tehnički visoko složena jedinica, koja je okupljala svih osam operativnih grupa.  Armija RBiH imala je sedam Korpusa. Naš Drugi Korpus, bio je jedan od najvećih i najjačih, sa najvećom slobodnom teritorijom. Kroz Drugi Korpus je prošlo 160.000 boraca, sa zonom odgovornosti preko 700 km. U januaru mjesecu 1995.g. formirane su divizije, a mi smo bili Druga divizija“.

 

Drugi Korpus Armije Republike BiH koji je kontrolisao i branio najveću slobodnu teritoriju, osnovan je 29. septembra 1992.g. Ovaj korpus je osvojio oko 1500 kvadratnih kilometara tada okupirane teritorije.

 

Kako je istakao komandant Arapčić, prema ocjeni General štaba, Drugi korpus je bio najorganizovaniji, sa najviše slobodne teritorije, multietnički, a sinonimi odbrane su bili Gradačac, bosanska Posavina, Teočak, Sapna, Usora, Vijenac, Vis, Lisača i Vozuća.

 

Podsjećamo, u okviru obilježavanja 26. godišnjice II Korpusa Armije RBiH, u saradnji sa Oružanim snagama BiH od 20. septembra do 1. oktobra u Domu kulture u Lukavcu otvorena je izložba eksponata II Korpusa ARBiH, pod nazivom „Domovina u srcu.

 

Centralna manifestacija odnosno  Svečana  Akademija bit će upriličena   je u subotu u Bosanskom-kulturnom centru