Naslovna AKTUELNO Građani BiH u dijaspori dobili prve glasačke listiće

Građani BiH u dijaspori dobili prve glasačke listiće


Isporučena je prva pošiljka glasačkih listića za osobe koje će glasati van Bosne i Hercegovine na ovogodišnjim Općim izborima koji se održavaju 7. oktobra.

 

Uoči početka predizborne kampanje neki politički akteri iz naše zemlje održali su skupove van granica BiH s ciljem pridobijanja povjerenja bh. dijaspore, a ta brojka nije mala s obzirom na to da pravo glasa u dijaspori ima više od 80.000 osoba.

 

Taj broj je znatno porastao u odnosu na lokalne izbore prije dvije godine kada se registrovalo čak 15.000 birača manje.

 

Građani s pravom glasa na Općim izborima 7. oktobra na svojim glasačkim listićima moći će glasati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Narodnu skupštinu RS-a, predsjednika i potpredsjednike RS-a i kantonalne skupštine.

 

A da ništa ne može bez grešaka i problema potvrdila je Centralna izborna komisija BiH, koja je tokom kontrole procesa pakovanja glasačkih paketa za birače izvan BiH utvrdila da je za manji broj birača za nivo Predsjedništva BiH greškom otpremljena pogrešna kombinacija glasačkih listića.

 

“Pozivamo birače registrirane da glasaju putem pošte da sadržaj glasačkog paketa uporede s tipom glasačkih listića u instrukcijskom pismu pa ukoliko ima neslaganja da o tome odmah obavijeste Centralnu izbornu komisiju BiH na e-mail adresu: [email protected] kako bi dobili jasno uputstvo u vezi s ostvarivanjem biračkog prava”, naveli su iz Centralne izborne komisije.

 

(Izvor:Klix.ba)