Naslovna AKTUELNO Građani Lukavca u anketi iznijeli svoje mišljenje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji (VIDEO)

Građani Lukavca u anketi iznijeli svoje mišljenje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji (VIDEO)

Građani BiH su pesimistični kada je u pitanju trenutna epidemiološka situacija, te pretežno smatraju da je stanje sve gore i da je potrebno uvesti strožije mjere.Ove podatke objavila je kompanija Valicon, s ciljem  prikupljanja stava javnog mnjenja o trenutnom stanju u BiH.

 

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku za internet populaciju za građane od 18 do 65 godina, a posljednji val za prvi dio jula, tj od 9. do 13 kada su pokazatelji bili i najlošiji, pokazao je da  tri četvrtine populacije ili 76 posto njih smatra da situacija u BiH po pitanju širenja COVID-19 ide na lošije.

 

Od toga je čak 13 posto onih koji jako pesimistično gledaju na razvoj trenutne situacije te smatraju da nas u narednom periodu čeka mnogo lošija situacija.

 

S druge strane, svaki peti građanin BiH smatra da situacija ipak ide na bolje, dok je samo četiri posto onih koji su jako optimistični (gledaju dosta pozitivno na trenutni razvoj situacije).

 

Iz dana u dan podaci o broju novozaraženih u bih sve su lošiji, sve je veći broj i smrtnih slučajeva povezanih s covid-om, a mjere i preporuke koje su na snazi, ili se u dovoljnoj mjeri ne poštuju ili nisu efikasne.

 

Građane Lukavca pitali smo koliko se pridržavaju preporučenih mjera. Poslušajte njihove odgovore:

 

 

(RTV Lukavac)