Naslovna AKTUELNO Građani se voze u neispravnim automobilima i autobusima

Građani se voze u neispravnim automobilima i autobusima


Statistički podaci,analize i određena istraživanja su pokazala da situacija sa tehničkom ispravnošću vozila, brojem saobraćajnih nezgoda i starosnom strukturom vozila nije na zadovoljavajućem nivou.

Zakonom o cestovnom prevozu FBIH regulisano je odvijanje linijskog i van linijskog saobraćaja odnosno cestovnog prometa u šta spada prevoz putnika sa sutobusima koje obavljaju određene kompanije. Prema riječima Nenada Lukanovića pomoćnika ministra za saobraćaj u resornom ministarstvu u vladi TK ovaj zakon je propisao i dva pravilnika vezana za tehničke preglede i tehničku ispravnost vozila.

Starosna struktura vozila na putevima u BIH pa tako i na cestama u TK nije zadovoljavajuća i ona kada su u pitanju autobusi je 15 do 16 godina. Posebno su vozila starija na općinskim linijama u prevozu putnika, dok su prema određenim pokazateljima u međunarodnom cestovnom prometu vozila novijih godina proizvodnje.

U proteklih godinu dana sa saobraćajnica u Tuzlanskom kantonu isključeno je 287 vozila koja nisu ispunjavale kriterije u domenu tehničke ispravnosti. Koliko je tu putničkih motornih vozila a koliko autobusa  nema podataka.Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) u 2018. godini došlo je do povećanja broja saobraćajnih nesreća. Ukupno ih se dogodilo 3.132, a smrtno je stradalo 28 osoba.