Naslovna AKTUELNO Sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!


Bosna i Hercegovina danas obilježava 27. godišnjicu od referenduma o nezavisnosti, kada je većina građana glasala za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda BiH.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 građana BiH, odnosno 63,6 posto birača koji su odgovorili na pitanje: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Među građanima koji su izašli na referendum, njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, dok se 0,3 posto izjasnilo protiv te odluke.

Bosna i Hercegovina je proglasila nezavisnost 1. marta 1992. godine, a rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta u Parlamentu BiH.

Većina Srba iz RS vjeruje da je referendum za nezavisnost bio nelegalan, a Srpska demokratska stranka (SDS) je tada zagovarala bojkot referenduma.

Ishod referenduma bio je i neposredan povod za postavljanje prvih barikada i kontrolnih punktova u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima, što je bio uvod u rat u BiH.

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države su to učinile dan kasnije, 7. aprila.

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

Prethodno je Zakon o 1. martu donijela Skupština RBiH, 28. februara 1995. No, na osnovu ovog akta, danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u jednom dijelu teritorije BiH, odnosno u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj radni dan.