Naslovna AKTUELNO Građani TK ostaju bez lijekova ako Vlada i apotekari ne postignu dogovor

Građani TK ostaju bez lijekova ako Vlada i apotekari ne postignu dogovor

S obzirom na to da se bliži istek trenutnog ugovora o pružanju farmaceutskih usluga izdavanja lijekova sa pozitivne liste lijekova i lijekova koji se finansiraju po posebnim programima koji je potpisan između apoteka i Zavoda zdravstvenog osiguranja, magistri farmacije iz ovog kantona uputili su dopis nadležnima sa izraženim stavovima.

Kako je navedeno u izjavi o minimalnim uvjetima za potpis ugovora upućenoj na adresu Ministarstva zdravstva TK, Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, premijeru Denijalu Tulumoviću i Vladi TK, predstavnici apoteka traže da naknada za izdavanje lijekova na recept ne može biti niža od 1,50 KM bez PDV-a.

 

Ukoliko ne bude udovoljeno ovom zahtjevu, magistri farmacije odbit će potpisati ugovor za 2020. godinu, što će značiti da će građani biti uskraćeni za izdavajne lijekova s esencijalne liste.

 

Apotekari tuzlanske regije za povećanje cijene usluge bore se od maja ove godine, međutim konkretnih rezultata još uvijek nema. Raniji štrajk koji su održali nije urodio plodom, a sastanci sa predstavnicima resornih institucija nisu dali konačne rezultate.

 

Cijena naknade po izdatom receptu s esencijalne liste lijekova u Tuzlanskom kantonu trenutno iznosi jednu konvertibilnu marku s PDV-om, za razliku od Sarajevskog gdje ova usluga košta 1,95 KM.

 

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK izjavili su da povećanja ugovorene cijene usluga za izdavanje recepata za lijekove s esencijalne liste u ovoj godini neće biti. Kao razlog za to su naveli nedostatak novca u budžetu zavoda, a za udovoljavanje zahtjevu magistara farmacije potrebno je okvirno 1.700.000 KM.