Naslovna AKTUELNO Građani traže da kop Šićki Brod bude pretvoren u park

Građani traže da kop Šićki Brod bude pretvoren u park


Nakon što je definitivno utvrđeno da područje nekadašnjeg površinskog kopa Šićki Brod neće biti odlagalište šljake iz Termoelektrane Tuzla, posljednjih dana pokrenuta je inicijativa da ovaj lokalitet bude pretvoren u izletište za građane Tuzle i Tuzlanskog kantona.
Tako je na društvenoj mreži Facebook osnovana grupa ‘Park na Jezeru kop Šićki Brod Tuzla – Lukavac‘ koja je za kratko vrijeme okupila 1500 članova koji podržavaju ideju da se kop Šićki Brod pretvori u izletište koje će imati brojni popratni sadržaj između ostaloga prilagođen i najmlađima.
Prvi konkretan korak najavili su iz Kluba streljačkih sportova ‘TargeTZ‘ čiji će članovi i brojni volonteri u subotu od 10, 00 sati organizovati akciju uređenja dijela kopa Šićki Brod uz postavljenje stolova, klupa i igraonice za djecu s ciljem ugodnijeg ambijenta na ovom lokalitetu. Klub streljačkih sportova ‘TargeTZ’ aplicirao je i na Javni poziv Fondacije Tuzlanske Zajednice s ciljem da se obezbijede sredstva za radove kako bi se realizirali pristupačniji prilazi kopu Šićki Brod.
Jezero na kopu Šićki Brod nekada je bilo kupalište, dok danas mnogi ovdje vide idealno mjesto za odmor i relaksaciju. Također, jezero na Šićkom Brodu bogato je i ribljim fondom zbog čega i ribolovci vole da borave ovdje.