Naslovna AKTUELNO Građevinska inspekcija zaustavila nelegalnu gradnju u Milerovoj ulici (VIDEO)

Građevinska inspekcija zaustavila nelegalnu gradnju u Milerovoj ulici (VIDEO)


Problem bespravne i nelegalne gradnje nije ništa novo u našoj zemlji, pa tako i na području općine Lukavac. Svi koji se odluče na gradnju stambenih ili poslovnih objekata bez predhodnog pribavljanja neophodnih dozvola, pogotovo u gradskim i drugim urbanim prostorima računaju na sporost i tromost državnog aparata. Zakon koji tretira oblast građenja po mišljenju struke je dobro postavljen i jasan.

 

U Milerovoj ulici u Lukavcu, preko puta popularne Vile Solvay, urbanističko–građevinska inspekcija Općine Lukavac je danas zaustavila gradnju i zapečatila jedno takvo nelegalno gradilište. Investitor  Džemail Jusić je, bez neophodnih urbanističkih i građevinskih dozvola, u posljednjih nekoliko dana udario temelje za zgradu i sazidao prvi sprat. Po službenoj dužnosti i po prijavi građana, urbanističko-građevinska inspekcija je u dva navrata izlazila na teren i naložila obustavu gradnje, ali se investitor oglušio.

 

Zajedno sa inspektorima koji su obustavili gradnju, radnici JP “Rad” Lukavac su postavili  traku za upozorenje i znak za zabranu građenja. U narednom periodu će inspekcija izdati zaključak o zatvaranju gradilišta, zatim rješenje o rušenju objekta, a ako to investitor u zadanom roku ne učini sam, trebalo bi pristupiti prinudnom rušenju objekta. Uz sve to inspekcija će, kako sami kažu, izdati i prekršajni nalog.

 

Eventualna žalba investitora na rješenje koje će izdati inspekcija o rušenju objekta ne odlaže njegovo izvršenje. Isto tako općinska inspekcija će uputiti dopis i upoznati pravobranilaštvo o ovom slučaju jer je izvršena uzurpacija državnog zemljišta.

 

 

Ekipa RTV Lukavac posjetila je ovaj lokalitet, a video prilog je pripremio Midhat Sarajlić.

 

 

(RTV Lukavac)