Naslovna AKTUELNO Hirurške maske nisu efikasne kod aerozagađenja

Hirurške maske nisu efikasne kod aerozagađenja

Iz Eko Akcije su za građane izložene opasnosti od aerozagađenja dali pojašnjenje o eventualnom korištenju maski.
Maske EN 149 su dizajnirane sa namjenom da smanje izloženost zagađujućim materijama u zraku, čestica, gasova ili para. Prema sposobnosti zadržavanja lebdećih čestica, klasificirane su u tri klase:
  • FFP1 može zadržati 80% čestica nošenih zrakom,
  • FFP2 može zadržati 94% čestica nošenih zrakom,
  • FFP3 može zadržati 99% čestica nošenih zrakom.

 

Za zaštitu od zagađenja lebdećih čestica u zraku preporučuje korištenje maske sa oznakom EN 149 FFP2 ili EN 149 FFP3.
Ove maske nije potrebno koristiti tokom kratkog boravka napolju, poput odlaska od kuće do škole ili posla, odlaska do prodavnice i slično. Maske također nije potrebno nositi tokom boravka u zatvorenom prostoru.
Zdrava osoba ukoliko će boraviti vani u trajanju od nekoliko sati u trenucima kada je zrak opasno zagađen (Indeks kvaliteta zraka veći od 300) može smanjiti izloženost nošenjem EN 149 maske.
Osobe oboljele od hronične bolesti pluća ili bolesti srca, stari i trudnice trebaju ili izbjegavati da izlaze vani ili da miniminiziraju aktivnosti vani kada je kvalitet zraka VRLO NEZDRAV (Indeks kvaliteta zraka > 200). Ukoliko moraju boraviti napolju mogu smanjiti izloženost upotrebom maske. Ukoliko se osjećaju neugodno mogu skinuti masku i odmoriti se. Stariji, trudnice i oboljeli od bolesti srca i pluća, koji imaju teškoća sa disanjem kad miruju ili prilikom naprezanja, treba da prije upotrebe konsultuju svog ljekara da li da uopšte koriste masku. Trudnice tokom drugog ili trećeg trimestra trudnoće mogu već imati probleme sa disanjem i smanjen kapacitet pluća. Ukoliko se osjećaju neugodno, treba da odmah prestanu koristiti masku.

Da li pomaže nošenje hirurške maske?

 

Obične hirurške maske NE mogu efikasno filtrirati opasne fine lebdeće čestice (manje od 2,5 mikrona), premda mogu smanjiti neugodu koju uzrokuje magla tako što će napravit barijeru između nosa i usta osobe koje nosi masku i većih, iritirajućih čestica koje su također prisutne u zraku.

Da li je hirurška maska isto što i EN 149 FFP2 ili FFP3 maska?

Hirurške maske i EN 149 maske su različite i napravljene su za različite namjene. Hirurške maske su dizajnirane da zaštite okolinu od pljuvačke onoga koji nosi masku. Zdravstveni radnici ih nose kako ne bi inficirali pacijenta svojim bakterijama.
EN 149 maske su dizajnirane da bi zaštitile osobu koja nosi masku od lebdećih čestica. Studije su pokazale da im efikasnost iznosi barem 95% kod finih čestica veličine 0,1 do 0,3 mikrona, pod uslovom da se pravilno postavi na lice.