Naslovna AKTUELNO Hitna sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine o ukidanju akciza na...

Hitna sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine o ukidanju akciza na gorivo i PDV-u

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebalo bi danas na hitnoj sjednici da razmatra Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama.

 

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usaglasiti ih između dva doma.


 

Predstavnički dom je, još u martu ove godine, usvojio Prijedlog izmjena Zakona o akcizama prema kojima bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

 

Nakon toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja 30 dana. Zbog toga je bilo neophodno usaglasiti tekst predloženog zakona između dva doma, a Komisija za usaglašavanje usaglasila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

 

Kada je riječ o Zakonu o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, radi se o uvođenju nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu.