Naslovna AKTUELNO Na svim visokoškolskim ustanovama počela nova akademska 2022/2023. godina

Na svim visokoškolskim ustanovama počela nova akademska 2022/2023. godina

Na 13 fakulteta, te na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, danas je zvanično počela akademska 2022/2023. godina. Univerzitet u Tuzli bogatiji je za više od 1.300 brucoša koji od danas počinju novo poglavlje u svom životu. Kako je broj upisanih studenata ove godine manji u odnosu na prethodnu, potrebno je kako je istakla rektorica Univerziteta u Tuzli, otvoriti studijske programe koji su konkurentni na tržištu rada.

 

“Ove godine imamo upisano manje studenata, a nažalost ove godine je i manji broj svršenih srednjoškolaca koji su imali pravo nastavka u visokoškolskim ustanovama manji u odnosu na prethodnim godinama. Trebamo se prilagođavati tim trendovima koji su prisutni ne samo kod nas nego u čitavoj regiji. Svakako bi trebalo raditi na uspostavljanju studija na Engleskom jeziku i to je sigurno način da privučemo studente”, kazala je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.


 

Početak akademske godine tradicionalno se obilježavao Svečanom akademijom povodom prijema brucoša. U periodu pandemijskih godina Univerzitet u Tuzli nije održavao ceremoniju, međutim ove godine brucošima je poželjena dobrodošlica upravo na način kako je to bilo i ranijih godina. Također, i sam proces obrazovanja odvijat će se na klasičan način.

 

Sada smo svakako spremni, pandemija je imala loše strane jer smo se morali brzo prilagoditi novim trenodovima, ali je pokazala i dobre strane i prednosti online nastave tako da će i one u budućnosti biti uključene u oblik nastave na drugom ili trećem ciklusu studija”, istakla je Hadžigrahić.

 

Najmanja zainteresovanost ove godine bila je za studiranje u prvom ciklusu studija na Prirodno-matematičkom i Filozofskom fakultetu, odnosno njegovim odsjecima historije i biologije. S druge strane Mašinski i Farmaceutski fakultet neki su od onih koji se i dalje dobro kotiraju među studenatima.

 

” Tu sam pronašao sebe u tom crtanju 3D modela, mašina i tu smo danas na svečanom dočeku brucoša i osjećam se malo nervozno ali i uzbuđeno jer je to novi korak u životu”, rekao je Haris Šahdanović, student prve godine Mašinskog fakulteta na UNTZ.

 

“ Očekujem da ću se dobro uklopiti, upoznati nove prijatelje, da ću završiti sve u roku i da će jednostavno ovo biti lijepo novo iskustvo za mene”, dodala je Elma Haračić, studentica prve godine Farmaceutskog fakulteta na UNTZ .

 

Početak akademske godine svečano je ozvaničen i na Visokoj školi za finansije i računovodstvo FINra Tuzla. U ovoj visokoškolskoj ustanovi upisano je 70 studenata na studijske programe finansije i računovodstvo i računarstvo i informatika.

 

Direktor Visokoškolske ustanove održao je studentima svečani čas na kojem ih je upoznao sa pravilima studiranja i konceptom nastave, te im uručio i indekse.

 

“FINra je do sada izvela 93 studenta od kojih svi rade i od kojih je nekoliko pokrenulo svoj vlastiti biznis. I to je ključna odrednica ove ustanove, da mi svoje studente ne šaljemo na biro za zapošljavanje, nego ih šaljemo kod poznatog poslodavca”, naveo je Ismet Kalić, direktor Visokoškolske ustanove FINra Tuzla.

 

“ Danas je posebno radostan trenutak u našoj ustanovi jer dobijamo novu generaciju ljudi i radujemo se akademskim izazovima koji će se pojaviti u toku izrade njihove akademske karijere”, dodao je Edin Glogić, zamjenik direktora Visokoškolske ustanove FINra Tuzla.

 

Sedamdeset studenata odlučilo se za studiranje na ovoj Visokoškolskoj ustanovi jer pored teorijskog dijela nastave, studentima je omogućena i praktična obuku.

 

“Za FINru sam se odlučila jer nude spoj teorije i prakse i nadam se da ćemo savladati sve vještine i znanja kako bi bili spremni za karijeru i tržište rada”, kazala je Selma Kardašević, studentica prve godine na FINra Tuzla.

“ Imaju dva razloga. Prvi je jer je FINra okrenuta ka praktičnom sticanju znanja, a drugi je da FINra posjeduje potrebnu opremu za realizaciju nastavnog plana i programa”, rekao je Adin Glogić, student prve godine na FINra Tuzla.


“ Očekujem da se profesionalno usavršim, a FINra iz razloga jer je vodeća u računovodstvu i pruža veliko znanje”, istakla je Merima Vatreš, studentica prve godine na FINra Tuzla.

 

Iz FINre poručuju da će nastaviti graditi odnose sa studentima, a da će certifikat i znanje koje studenti steknu biti od velikog značaja u njihovom daljem razvoju. U skladu sa zakonskim mogućnostima Visoku školu za finansije i računovodstvo studenti mogu upisati do 31. oktobra tekuće godine, i to na oba studijska programa.