Naslovna Magazin Hoće li zdravstvene mjere stvoriti sigurnosni problem?

Hoće li zdravstvene mjere stvoriti sigurnosni problem?

Pandemija koronavirusa nametnula je neuobičajene društvene norme koje podrazumijevaju nošenje zaštitnih maski u javnom prostoru, što su stručnjaci ocijenili kao veliki rizik za sigurnost.

 

Veliki broj zemalja širom svijeta počeo je sa ublažavanjem mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa i društva se polako vraćaju tamo gdje su stala prije nego što se zaraza počela širiti, ali će nas obaveza nošenja zaštitnih maski još dugo podjećati na COVID-19 i njegove posljedice.

Stručnjaci za sigurnost smatraju da će nošenje zaštitnih maski u javnom prostoru ostaviti posljedice na sigurnost i društvenu interakciju.

Francis Dodsworth, predavač kriminologije na Univerzitetu Kingston u Velikoj Britaniji, smatra da će iznenadno nošenje zaštitnih maski predstavljati sigurnosni problem i da će otežati otkrivanje počinilaca krivičnih djela.

CNN piše da se već pojavljuju dokazi o zločinima koje su počinili maskirani prijestupnici u Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Zapadne Evrope.

U Španiji je, naprimjer, prošlog mjeseca uhapšen terorista takozvane Islamske države koji je pobjegao iz Sirije. Skrivao se na jugu Španije u gradu Almerija koristeći zaštitnu masku.

Stručnjaci smatraju da masovno nošenje maski može komplicirati i rad na istragama određenih krivičnih djela, jer prepoznavanje lica postaje sve važniji dio u praćenju kriminalaca.

“Mnoga svjedočenja su već problematična”, rekao je Dodsworth za CNN, dodavši da će različiti ljudi imati različite opise počinilaca krivičnih djela.