Naslovna Istaknuto Pandemija koronavirusa: Mjere i nakon ukidanja mjera

Pandemija koronavirusa: Mjere i nakon ukidanja mjera

Od početka pandemije stručnjaci su saglasni u jednom – život više nikada neće biti isti. Naredne sedmice u BiH se ponovo otvaraju vrtići, počinje raditi gradski prijevoz, a krajem mjeseca i ugostiteljski objekti otvaraju vrata. Već sedmicu rade frizeraji, kozmetički saloni.

Manje zastupljen

 

No, sve to, upozorava epidemiologinja Aida Pitić iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

– Ne znamo kako će budućnost izgledati, ali virus je sad tu. On se neće izgubiti samo zato što se proširio planetom. Sve dok imamo pozitivne slučajeve, mi se nastavljamo baviti nadzorom i provođenjem preporuka – istakla je Pitić.

Zato, dodaje ona, neke mjere neće nestati u bliskoj budućnosti.

– Moramo imati stalno socijalnu distancu, nosit ćemo maske, održavati i unaprijediti ličnu, kao i higijenu prostora. Na to nikako ne smijemo prestati misliti. Bez obzira na to što će respiratornih infekcija tokom ljeta biti manje, moramo se i dalje odgovorno ponašati – istakla je Pitić.

 

Najbolja opcija

 

Zamjenik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez gotovo svakodnevno upozorava na dužnosti svakoga od nas, a ususret otvaranju vrtića ističe – moramo se prilagoditi trenutnoj situaciji.

– Kontakt uvijek treba svesti na minimume. Oni koji budu radili u vrtićima sve vrijeme moraju imati maske, rukavice i držati što veću distancu od djece – kazao je Čerkez.

 

Ugostiteljski objekti

 

Redovno čistiti prostorije standardnim deterdžentom, a potom dezinficirati, najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja. Kontinuirano vršiti dezinfekciju horizontalnih površina, šteka, rukohvata i ograda. Osigurati dezinfekciju obuće na ulazu u objekt u vidu dezo-barijere. Osigurati provjetravanja prostorija mehaničkom ili prirodnom ventilacijom. Insistirati na čestom pranju ruku ili dezinfekciji uposlenika i mušterija. Insistirati da svi uposlenici nose maske, a rukavice i zaštitu za oči u zavisnosti od usluge.