Naslovna AKTUELNO IN MEMORIAM: Elmir Elo Salihović

IN MEMORIAM: Elmir Elo Salihović



Na današnji dan, nakon odigrane utakmice, preminuo je odbojkaš Elmir Elo Salihović, po čijem broju na dresu, klub u Lukavcu nosi naziv OK „ 7 Lukavac”.

 

 

Elmir Salihović Elo je rođen 18. marta 1979. godine u Tuzli. Živio je u Lukavcu, gdje je završio osnovnu školu i upisao Gimnaziju Lukavac.

 

 

Sportsku karijeru započeo je  1993. godine u Odbojkaškom klubu “Lukavac-Plin”. Prvi zvanični nastup imao je na kadetskom prvenstvu Tuzlansko-Podrinjskog kantona u februaru 1995. godine. Svojim odnosom prema igri, talentom i znanjem izborio je mjesto u prvoj ekipi. Sa reprezentacijom Tuzlansko-Podrinjskog kantona u decembru 1995. godine učestvovao je  na turniru u Sarajevu. Na Kadetskom prvenstvu BiH, održanom u Zenici, u maju 1996. godine, proglašen je za najboljeg igrača. Na Juniorskom prvenstvu BiH  u Kaknju pratila  ga je povreda. Poslije oporavka i niza dobrih igara, slijedi poziv za Kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Sa Kadetskom reprezentacijom BiH otputovao je u Grčku, gdje je u periodu od 3. do 10. januara 1997. godine učestvovao u kvalifikacijama za Kadetsko prvenstvo Evrope. Na Juniorskom prvenstvu BiH, održanom u Lukavcu u maju 1997. godine,  biva proglašen najboljim igračem prvenstva. Sa ekipom OK “Lukavac-Plin” u kvalifikacijama za ulazak u Prvu ligu BiH u Zavidovićima uspio je  izboriti plasman. Zbog dobrih igara u Prvoj ligi uslijedio je  poziv za Juniorsku reprezentaciju BiH, gdje je određen za kapitena.

 

Nažalost, iznenadna smrt, 9. aprila 1998. godine, na povratku sa utakmice, otrgla ga je iz naše sredine i spriječila da na sportskom polju iskaže svoj neizmjerni talenat.

 

U znak sjećanja na Elmira Salihovića Elu u Lukavcu se svake godine u mjesecu septembru održava memorijalni turnir, a nakon njegove smrti, iz poštovanja prema saigraču klub mijenja ime u  OK „7 Lukavac”.

 

 

 

(RTV Lukavac)