Naslovna Istaknuto In memoriam: Druga godišnjica smrti direktorice Javne biblioteke Lukavac Nihade Fajić

In memoriam: Druga godišnjica smrti direktorice Javne biblioteke Lukavac Nihade Fajić

Na današnji dan 2017. godine preminula je dugogodišnja direktorica Javne biblioteke u Lukavcu Nihada Fajić.

 

Rođena je 1965. godine. Osnovnu školu je završila u Poljicu, Gimnaziju u Lukavcu, a Filozofski fakultet – Odsjek za bosanski jezik i književnost u Tuzli. Radila je kao nastavnik bosanskog jezika i književnosti u osnovnim školama u Poljicu, Gnojnici, Prokosovićima, Orahovici, Treštenici, Banovićima i Živinicama. Od 2010. godine je na dužnosti direktorice Javne biblioteke Lukavac. 

 

Kao direktorica Javne biblioteke u Lukavcu organizovala je književne manifestacije i sjećanja na lukavačke pjesnike Avdu Mujkića, Jusufa Begića, a posebno se zalagala i davala svoj doprinos za pokretanje i održavanje manifestacije sjećanja na književnika Atifa Kujundžića.

 

Zalagala se i dala veliki doprinos u izdavačakoj djelatnosti, opremanju biblioteke, i nabavljanju bibliotečke opreme. Korektno je sarađivala sa svim korisnicima bibliotečkih usluga uvijek sa osmijehom. Krasilo je pozitivno ozračje što je prenosila i na kolektiv u kojem je radila. Voljela ja sarađivati sa svima a naročito sa djecom tako da su djeca iz osnovnih škola često posjećivala biblioteku.

 

Imala je dobre odnose sa vjerskim zajednicama te naročito dobru saradnju je ostvarila sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK o čemu najbolje svjedoči Zbornik radova sa naučne konferencije održane u Lukavcu u novembru 2015. godine. Ova knjiga je svakako najveće svjedočanstvo u proučavanju ovog kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa na općini Lukavac.

 

Razvijala je i podržavala sve vidove umjetnosti a posebno je animirala slikare i fotografe kroz izložbe koje je organizovala u prostorijama Javne biblioteke u Lukavcu. Voljela je poeziju i na njenom stolu posljednjeg radnog dana je ostala knjiga Đorđa Balaševića „Panonski mornar“. Voljela je njegove pjesme i muziku. Naročito je voljela bosansku narodnu pjesmu – sevdalinku.

 

Od strane svoje porodice: supruga Mirsada, sina Adine, i kćerke Berine, imala je neprikosnovnu podršku i ljubav.

 

Članovi porodice, kolege i prijatelji danas će posjetiti njen mezar u Poljicu, kako bi odali počast i položili cvijeće.