Naslovna AKTUELNO LD “Svatovac” obilježava jubilej od 65 godina postojanja (VIDEO)

LD “Svatovac” obilježava jubilej od 65 godina postojanja (VIDEO)


Lovačko društvo “Svatovac” Lukavac je osnovano daleke 1955. godine, što znači da ove godine obilježavaju 65 godina rada i postojanja.

 

Prvi predsjednik ovoga društva je bio Smail Bektić, a činili su ga lovci, njih tridesetak iz  tada dvije opštine Turija i Lukavac.

 

Po svojoj organizacionoj strukturi, provedenim aktivnostima i brojnosti članova, danas LD “Svatovac” spada u red najorganizovanijih društava ili udruženja građana.

 

Bez obzira na prethodne ratne okolnosti, u poslije ratnom periodu, u LD “Svatovac” su se priključili i lovci iz povratničkih podozrenskih naselja sa svojim sekcijama.

 

Društvo je izradilo i dugoročni plan gazdovanja lovištem i od nadležnih federalnih i kantonalnih ministarstava su dobili rješenje na lovno-privrednu osnovu i gazdovanje lovištem na 10 godina.

 

LD “Svatovac” je član Saveza lovačkih društava TK. Prema riječima predsjednika Muje Softića imaju i svoj operativni plan i kalendar aktivnosti koji preciziraju obavljanje svih radnji kao što su lov, unaprijeđenje stanja divljači, kao i njena zaštita, te prehrana u zimskom periodu, odnosno sve aktivnosti u toku i van lova. Za sve to neophodno je poštivati Zakon o lovstvu i sve pravilnike koji tretiraju ovu oblast.

 

 

Kada je u pitanju lov, on je ovih dana aktuelan na divlje svinje i fazane, dok je na drugu divljač trenutno lovostaj. Lovci se drže principa i propisa koji podrazumijevaju da koliko uloviš divljači isto toliko treba da se vrati u lovište. Zato se u ovom društvu puno polaže i na unapređenje divljači.

 

 

LD “Svatovac” ima dosta lovno–tehničkih objekata u svome lovištu, kao što su nastrešnice, osmatračnice, čeke, ali se mogu pohvaliti i lovačkim domovima u Lukavcu, na Ratišu i lovačkom kućom u Mićijevićima na Ozrenu.

 

Dobro su poznata i druženja lovaca poslije lovnih aktivnosti. Krajem januara se organizuje završni lov i druženje lovaca na Ozrenu, koje se odvija pod nazivom „Hajka na vepra“. Popularno je i tradicionalno “lovačko veče”, koje se održava početkom marta svake godine i druženje lovaca na Ratišu u toku ljetnjih mjeseci.

 

Obzirom da slave 65 godina svoga postojanja, u LD “Svatovac” pripremaju i posebnu svečanost kojom će obilježiti ovaj vrijedan jubilej.

 

Video priču o ovom društvu će nam ispričati Midhat Sarajlić.

 

 

(RTV Lukavac)