Naslovna AKTUELNO Incident na “Bijelom moru” nije izazvao zagađenje teškim metalima (VIDEO)

Incident na “Bijelom moru” nije izazvao zagađenje teškim metalima (VIDEO)Izvršene analize nakon izlijevanja hemikalija iz taložnice “Bijelo more”, kompanije “Soda Sisecam” Lukavac u rijeku Spreču i okolno poljoprivredno zemljište  pokazale su da nije došlo do zagađenosti tla teškim metalima izjavio je direktor  Zavoda za agropedologiju FBiH Esad Bukalo.

 

-Važno je naglasiti kako je prilikom ekološkog incidenta došlo do enormnog povećanja pH vrijednosti i zaslanjenosti tla. U takvim uvjetima uništena je i mikro i makro flora i fauna. Utvrdili smo da je sedam hektara zemljišta pod direktnim utjecajem, a pod indirektnim 46 hektara zemljištam izjavio je Bukalo.

 

Nakon svih analiza i dobijenih rezultata određenih nalaza vode i  zemljišta, a posebno na osnovu analize tla federalnog zavoda za agropedologiju Služba Civilne zaštite općine Lukavac obavijestila je korisnike zemljišta zahvaćene akcidentom, odnosno izlijevanjem bijelog mora o povećanoj ph vrijednosti tla i enormnom zaslanjivanju,  kazao je u izjavi za RTV Lukavac Emir Kasumović šef službe Civilne zaštite općine Lukavac.

 

-Obavještavamo građane općine Lukavac, a posebno korisnike čije zemljište se nalazi neposredno u blizini akcidenta koje je izazvalo izlijevanja “bijelog mora” da je došlo do povećane ph vrijednosti tla i enormnog zasljanjivanja zemljišta tako da je preporučeno da se ne parcele koje su zahvaćanje akcidentom ne obrađuju u tekućoj godini, izjavio je Emir Kasumović, šef službe Civilne zaštite općine Lukavac te poručio da vlasnici i korisnici navedenih parcela izvrše prijavu štete u što mogućem kraju roku kako bi Civilna zaštita općine Lukavac izvršila identifikaciju.

 

Analiza zemljišta pokazala da nema zagađenosti tla teškim metalima.  Uzorci tla su uzeti s dijela koji je zahvaćen izlijevanjem “Bijelog mora”, kao i sa zdravog dijela zemljišta.

 

U analiziranim uzorcima pronađen je povećan sadržaj nikla i kroma, ali određena koncentracija spomenutih metala pronađena je i u uzorcima tla koje nije bilo zagađeno ekološkim incidentom.

Detaljnije u video prilogu Radio-televizije Lukavac!