Naslovna AKTUELNO Potpisan sporazum o sufinansiranju zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

Potpisan sporazum o sufinansiranju zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

Ministar za boračka pitanja TK, Enes Gegić i direktor Zavoda za zapošljavanje TK Senad Muhamedbegović potpisali su u ponedjeljak Sporazum o sufinansiranju zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca sa područja Tuzlanskog kantona.

 

Finansijska sredstva koja su potrebna za realizaciju Programa planirana su u iznosu od 380.000,00 KM, a ove godine Vlada TK odobrila je 200.000,00  KM što predstavlja stotinu hiljada više nego predhodne godine.


 

Programom je predviđeno zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, prijavljenih na evidenciji nezaposlenih osoba. Riječ je o osobama koje aktivno traže posao, uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest ili dvanaest mjeseci u zavisnosti da li je u pitanju srednje ili visoko obrazovanje. Služba za zapošljavanje TK sutra će raspisati javni poziv a planirani iznos trebao bi omogućiti zapošljavanje 70-tak osoba.

„Služba će poslodavcu mjesečno isplaćivati iznos od 600,00 KM za osobe sa visokom stručnom spremom u trajanju od 12 mjeseci i 600,00 KM za osobe sa srednjom stručnom spremom tokom šest mjeseci”, rekao je direktor Muhamedbegović, napominjući da je to dio troškova obaveznih doprinosa ili dio neto plaće.