Naslovna AKTUELNO Industrijska proizvodnja u FBiH u maju porasla za 0,7 %

Industrijska proizvodnja u FBiH u maju porasla za 0,7 %Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u maju ove godine u odnosu na april iste godine veća je za 0,7 posto.

 

U odnosu na maj 2018. godine, industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine, kalendarski prilagođena, veća je za 3,1 posto.

 

U maju ove godine u odnosu na mjesec ranije, Trajni proizvodi za široku potrošnju veći su za 6,4 posto, a Netrajni proizvodi za široku potrošnju za 2,1, dok je Energija manja za 2,3 posto, Intermedijarni proizvodi manji za 0,8 i Kapitalni proizvodi za 0,6 posto.

 

U maju ove u odnosu na maj 2018. godine, Trajni proizvodi za široku potrošnju veći su za 21,8 posto, Intermedijarni proizvodi veći su za 5,7 posto, Kapitalni proizvodi za 2,8 i Energija za 0,9 posto. Netrajni proizvodi za široku potrošnju manji su za 0,3 posto.

 

Desezonirana industrijska proizvodnja u maju ove godine u odnosu na mjesec ranije , u Prerađivačkoj industriji veća je za 1,3 posto, a u Vađenju ruda i kamena manja je za 5,7 posto i u Proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom manja je za 0,4 posto.

 

Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja u maju, kalendarski prilagođena, u Proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom veća je za 6,8 posto, u Prerađivačkoj industriji za 3,1 posto, dok je u Vađenju ruda i kamena manja za 6,6 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.