Naslovna Istaknuto *** Info servis ( 01.01.2019. ) ***

*** Info servis ( 01.01.2019. ) ***

Utorak, 01.01. 2019. godine:

 

Ispratili smo 2018 godinu i doćekali novu 2019 godinu sa željama da nam ona bude generalno bolja nego ova predhodna i sve prije nje. Bosanci i Hercegovci su uglavnom u kućnoj atmosferi i u krugu porodice i prijatelja dočekali novu godinu, ali je u velikom broju gradova naše zemlje organizovan doček nove godine na otvorenom uz veliki zabavni program i zvijezde muzičke scene naše zemlje i regiona. Neizbježan dekor i propratni detalj zabave u najluđoj noći je vatromet i upotreba pirotehničkih sredstava, čega je bilo čini se više nego ranije ali na sreće prema izvještajima i informacijama bez ozljeđivanja i težih incidenata. Uzalud su bili apeli policijskih struktura i upozorenja da će biti sankcija za korištenje pirotehnike bez posebnih odobrenja, ali građani nisu mogli odoljeti da se bez tog dekora uđe u novu godinu. 

U novogodišnjoj noći prema informacima  iz dežurnih operativnih centara širom Federacije, nije bilo većeg narušavanja javnog reda i mira. Nažalost, u Zeničko-dobojskom kantonu noć je obiležjena stradanjima troje pješaka.

 

Na području Tuzlanskog kantona je evidentirano šest krivičnih djela, a dogodilo se i 19 saobraćajnih nezgoda u kojima nema teže povrijeđenih. U Dežurnom operativnom centru MUP-a TK su nam rekli kako je to uobičajeno kao i gotovo svake noći.

 

Na području općine Lukavac u protekla 24 sata i tokom novogodišnjeg slavlja nije bilo većih incidenata i problema za nadležne organe i institucije.

 

U Hitnoj službi doma zdravlja u Lukavcu su zabilježena 83 pregleda ljekara, uz 73 usluge medicinara, 8 pacijenata je upućeno u bolnicu odnosno UKC Tuzla a obavljeno je i 8 kućnih posjeta.

Prva beba u novoj 2019. godini rođena je četiri sata i 25 minuta nakon ponoći u Porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

 

U protekla 24 sata u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla rođeno je pet beba, jedna djevojčica i četiri dječaka.

U Policojskoj upravi Lukavac nisu zabilježili nijedno narušavanje javnog reda i mira, ali jesu jedno krivično djelo i dvije saobraćajne nezgode sa manjom materijalnom štetom.

Lukavački vatrogasci su imali mirnu noć i nisu imali nikakvih intervencija, obavljali su uobičajene aktivnosti, i bili spremni da intervenišu zbog velike upotrebe pirotehnike i vatrometa.

Napajanje električnom energijom je u kontinuitetu za sve potrošače na području općine Lukavac, obzirom da su naredna dva dana neradni nema naravno ni najavljenih radova.

Svi korisnici toplotne energije na području grada Lukavca su uredno snadbjeveni kao i korisnici vode iz gradskog vodovoda.

Prvi dani 2019. godine će, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, biti sniježni, a padavine su najavljene tokom čitave predstojeće sedmice.

 

U srijedu, 2.01.2019., već u jutarnjim satima novo naoblačenje sa sjevera koje će do sredine dana stići do juga zemlje. U nizinama će padati kiša. Snijeg ili susnježica iznad 500 metara nadmorske visine. Tokom noći na četvrtak u Bosni će padati samo slab snijeg. Slab snijeg i na sjeveru Hercegovine. U većem dijelu Hercegovine prolazna kiša sredinom dana. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka između -1 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C.

 

Na svim putnim pravcima iz BIHAMK-a savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je na snazi zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme.

 

Povodom praznika Nove godine do 02.01. do 24 sata zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

(RTV Lukavac)