Naslovna AKTUELNO Volonteri Crvenog križa Lukavac svakodnevno na usluzi starima i bolesnima (VIDEO)

Volonteri Crvenog križa Lukavac svakodnevno na usluzi starima i bolesnima (VIDEO)

Da postoje i radnici koji ne odmaraju, svjedoče volonteri Crvenog križa općine Lukavac. Oni svojim svakodnevnim aktivnostima rade na usavršavanju znanja i vještina, a sve kako bi pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija.

 

Jedan od projekata ovoga društva je i Projekat pomoći i njege u kući, a koji se sa urbanog gradskog jezgra, proširio i na ruralne mjesne zajednice. Centar je na početku svog rada imao devet korisnika, a sada je značajno narastao.


 

 

Projekat pomoći i njege u kući započet je 2014. godine u saradnji sa švicarskim Crvenim križom, a od 2020. godine, finansiranje ovog projekta prestaje. Da bi se pomoć i njega u kući, koju svim starim i iznemoglim osobama pružaju volonteri Crvenog križa Lukavac, dodatno proširila, trebalo bi zaposliti i edukovati još osoba, a to bi zahtijevalo dodatna novčana sredstva, što je, barem za sada, teško izvodivo.

 

 

Upornošću i zalaganjem podići nepokretnu osobu na noge, pomoći joj da se ujutro umije, skuhati joj kafu, napraviti ručak, prošetati se sa usamljenikom, poigrati šah ili domine, pročitati knjigu… sve su to aktivnosti njegovatelja, volontera i medicinske sestre Crvenog križa općine Lukavac. Njihov svakodnevni posao je da se pobrinu o ljudima koji ne mogu izaći iz kreveta, ali i onima koje mi sami svakodnevno viđamo na ulici, našim sugrađanima koji nemaju nikog bližeg do tih volontera.

 

Ovu lijepu priču za početak 2020. godine donosi nam Alem Mešković. Preporčujemo video prilog.

 

 

(RTV Lukavac)