Naslovna AKTUELNO Isporuke i dostupnost lijekova u BiH su osigurane, nema mjesta panici

Isporuke i dostupnost lijekova u BiH su osigurane, nema mjesta panici

“S obzirom na aktuelnu situaciju vezano za koronavirus, te dodatno na neozbiljne i nepotvrđene pojedine izjave, objavljene na internet portalima u petak, 20. marta 2020. u kojima se navodi da su ‘iz EU saopćili da neće moći BiH snabdijevati lijekovima iz njihovih farmaceutskih kompanija’, Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL), ovim putem želi informirati pacijente i građane da su isporuke i dostupnost lijekova u BiH osigurane i da nema mjesta panici”, stoji u reagovanju.

Navode kako 12 kompanija članica UIPL u BiH su predstavnici najjačih farmaceutskih proizvođača lijekova u svijetu – Abbvie, Bayer, Boehringer Ingelheim, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Novartis, Novo Nordisk, MSD, Hoffman la Roche, Pfizer, Sanofi Aventis i Takeda, i od samog početka izbijanja svijetske pandemija koronavirusom svojom stručnošću, znanjem i dostupnim resusrsima uključeni su u razne procese koji imaju za cilj zaustavljanje širenja virusa koronavirusom, te otkrivanja mogućih novih cjepiva i terapija za ovu pošast.

 

“Sve navedene kompanije, kako u EU tako i svuda u svijetu, su se obvezale na slijedeće: kontinuiranost u isporuci i dostupnost lijekova svim pacijentima, usmjeravanje svojih istraživačkih aktivnosti na kliničke studije kojima se nastoji dobiti što prije i što više saznanja o virusu koronavirusom te kreiranje i proizvodnja novih, provjerenih i sigurnih lijekova i cijepiva protiv COVID -19”, navode iz Udruženja.

(RTV Lukavac)