Naslovna AKTUELNO Savjeti za jeftino i efikasno čišćenje i dezinficiranje

Savjeti za jeftino i efikasno čišćenje i dezinficiranje

Koronavirus koji izaziva bolest COVID-19 veoma se agresivno širi svijetom, ali kao i ostali ovakvi virusi, nije otporan na proizvode za dezinfekciju. Stručnjaci već danima pričaju o tome da možemo uništiti koronavirus koji se nalazi na površinama koje nas okružuju nekim proizvodima koje koristimo za čišćenje kuće.

 

Oni savjetuju fokusirati se na stvari koje najviše dodirujemo, kao što su kvake, ograde, stolovi i radne površine. Ove površine trebali bismo dezinficirati nekoliko puta dnevno i napraviti listu stvari koje trebamo čistiti često kako ne bismo zaboravili na neku od njih, pišu NBC News.


 

Ipak, neki proizvodi za čišćenje sadrže veoma jake hemikalije, pa ih ne bismo trebali koristiti u blizini djece, jer mogu izazvati pojavu astme.

 

Potražnja za dezinfekcijskim maramicama je narasla, ali postoje mnogi drugi proizvodi koje možemo koristiti umjesto njih, a koje već imamo kod kuće. Evo što, prema riječima stručnjaka, djelotvorno ubija koronavirus na površinama koje nas okružuju.

 

1) Sapun i voda

 

Sapun uklanja virusne čestice koje su se zakačile na površine, bilo da se one nalaze na vašim rukama, licu ili okolnim predmetima. Većina proizvoda za čišćenje koje nazivamo sapunima zapravo su deterdženti koji ne samo da uklanjaju mikrobe s površina, nego ih i ubijaju.

 

“Virus ima vanjski omotač i unutrašnjost koja se sastoji od DNK ili RNK i koja je zapravo izazivač bolesti. Omotač virusa sastoji se od proteina, koji sapun i deterdžent probijaju, pa se virus raspada”, kaže Richard Sachleben, organski hemičar i član Američkog hemijskog društva.

 

2) Otopina s izbjeljivačem

 

“Izbjeljivač je veoma djelotvoran u ubijanju koronavirusa, kao i svakog drugog mikroba na planetu. Problem je u tome što on ima jak miris, težak je za korištenje i može oštetiti ono što pokušavate očistiti”, kaže Paul Pottinger sa Univerziteta u Washingtonu.

 

Kako biste zaštitili svoju kožu, trebate nositi rukavice dok upotrebljavate izbjeljivač i znati da ga smijete miješati samo s vodom. Prema formuli za čišćenje s izbjeljivačem koju je predložio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, pet kašika izbjeljivača treba uliti u četiri litre vode kako biste dobili idealnu otopinu.

 

Prije nego što cijelu površinu u kući obrišete ovom otopinom, isprobajte je na jednom malom dijelu da biste vidjeli kako materijal djeluje na nju i pazite da ona ne poprska nešto drugo. Izbjeljivač može oštetiti boju i dovesti do hrđanja metala.

 

3) Hidrogen peroksid

 

Hidrogen peroksid nije jak kao izbjeljivač, pa je manja vjerovatnost da ćete njime nešto oštetiti, ali neke tkanine mogu izblijediti ako se nanese na njih. Ne razrjeđujte ga, jer se on razlaže u vodi.

 

4) Alkohol

 

Sedamdesetpostotni alkohol ubit će koronavirus, a neće biti toliko štetan kao izbjeljivač. Kada ga koristite, nemojte ga razrjeđivati. Ovaj alkohol ne oštećuje površine, ali plastika u dodiru s njim može promijeniti boju.

 

5) Ne oslanjajte se na destilirani ocat i votku

 

Mnogi koriste ocat za čišćenje kuće jer je jeftin, ali bez obzira na mnoge savjete za čišćenje na internetu, nema dokaza da je on efikasan protiv koronavirusa.

 

Isto vrijedi i za votku, koja se preporučuje na društvenim mrežama – ona inače nije djelotvorna u dezinficiranju ni u kojem obliku, jer postotak alkohola koji sadrži nije dovoljno visok da bi ubio viruse.

 

Savjeti za pravilno čišćenje

 

Kako biste očistili površinu, ne trebate samo prijeći preko nje, nego je morate dobro istrljati sve dok cijela ne bude mokra, a onda je ostavite da se osuši. Antiseptici su dodatna mjera sigurnosti da su svi virusi na površinama ubijeni.

 

Veoma je važno koristiti dovoljnu količinu sredstva za dezinfekciju i ostaviti ga da djeluje.

 

Trebate li pokušavati sami napraviti proizvod za dezinfekciju ruku?

 

Na internetu se mogu naći mnogi savjeti za izradu proizvoda za dezinfekciju ruku, ali na njih ne biste trebali obraćati pažnju.

 

Većina stručnjaka se slaže da ovo nije dobra ideja, jer je veoma moguće da nećete znati dobro pomiješati sastojke i da na kraju dezinfekcijsko sredstvo nema dovoljnu koncentraciju alkohola, pa se može dogoditi da ste uvjereni da ste se zaštitili iako niste.

 

Zapamtite: Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola nisu toliko djelotvorna kada su vam ruke vidljivo prljave ili masne. Zbog toga je važno oprati ih sapunom i vodom prije nego što upotrijebite sredstvo.

 

Hidrirajte ruke

 

Zbog pojačanog pranja i korištenja proizvoda za dezinfekciju, ruke se mogu isušiti i početi pucati. U tim pukotinama mogu se sakriti mikrobi, pa je važno osim svih sredstava koristiti i dobru hidratantnu mast. Što je mast gušća i masnija, to je bolja, jer je zaštitni sloj deblji, što nije slučaj kod krema i losiona.