Naslovna AKTUELNO Istraživači razvili masku koja provjerava jeste li bili izloženi covidu-19

Istraživači razvili masku koja provjerava jeste li bili izloženi covidu-19

01.02.2020., Sibenik - Medicinska maska za lice. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ovakav tip maske mogao bi ljudima pokazati u svakom trenutku jesu li izloženi virusu, nakon čega trebaju poduzeti potrebne korake kao što su testiranje PCR testom te samoizolacija.

 

Istraživači iz UC San Diega razvili su test za covid-19 koji se može staviti na vanjsku stranu zaštitne maske pri čemu je izložen kapljicama koje mogu sadržavati koronavirus. Taj test može otkriti određenu komponentu koronavirusa i pri tome će promijeniti boju kako bi osoba koja nosi masku znala je li izložena covidu-19Iako je diljem svijeta započelo cijepljenje protiv koronavirusa, još uvijek treba biti oprezan, osobito nakon pojave novih sojeva koronavirusa za koje se pokazalo da se i brže šire nego izvorni soj covida. Stoga se i dalje trebamo pridržavati preventivnih mjera kako bi se zaštitili od zaraze koronavirusom.

 

Upravo u tome mogla bi pomoći ova maska koja ne sebi ima test za covid koja bi osobe u stvarnom trenutku obavijestila o potencijalnoj izloženosti virusa. Test se nalazi na vanjskoj strani maske i u kapljicama koje dospiju na njega može identificirati virus. Ako se promijeni boja, znači da je osoba bila izložena koronavirusu.