Naslovna AKTUELNO Sindikat metalaca BiH zahtijeva hitnu tematsku sjednicu

Sindikat metalaca BiH zahtijeva hitnu tematsku sjednicu


Sindikat metala Bosne i Hercegovine uputio je Vladi Federacije BiH Zahtjev za hitno organiziranje tematske sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH s jednom tačkom dnevnog reda – minimalna plata.

 

Iz Sindikata navode da je početkom jula 2020. godine održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH, na kojoj je postignut konsenzus između Udruženja poslodavaca FBiH i Sindikata o povećanju minimalne plaće.

 

“Dalje, na istoj sjednici je dogovoreno da se krajem jula te godine sazove tematska sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH na kojoj će Federalno ministarstvo finansija pripremiti Uredbu o minimalnoj plati tj. metodologiju izračuna minimalne plate, a na osnovu prijedloga Sindikata. Kako se pomenuta sjednica nikada nije sazvala, niti je Federalno ministarstvo finansija Sindikatu uputilo Uredbu o minimalnoj plati, Sindikat je krajem 2020. godine opet tražio od Vlade FBiH i predsjednika ESV-a hitno sazivanje sjednice s jednom tačkom dnevnog reda: “Minimalna plata”. Sada je početak februara 2021. godine, sedam mjeseci kasnije a ništa nije urađeno”, saopćeno je iz Sindikata metalaca BiH.

 

Sindikat smatara da je žalosno da se bave ‘mizernom’ najnižom platom za radnike koji svoje zdravlje i život ostavljaju u fabrikama s bijednim plaćama.

 

“Na kapije fabrika ulaze stotine i hiljade radnika koji nisu online uposleni i koji svakodnevno obavljaju teške fizičke poslove trudeći se da zarade obećanu platu i primanja, izlažući se pandemiji ugrožavajući tako svoje i živote svojih porodica. Dok s druge strane, oni koji nam kroje kapu, uživaju u udobnostima svojih fotelja, ili bolje rečeno svojih stanova obzirom na online režim rada, broje u hiljadama KM svoja primanja. Ne mogu se organizovati sjednice, sastanci za rješavanje ovog izuzetnog pitanja za radnike, jer se izlažu opasnosti od pandemije, a kamoli da se i uradi nešto konkretno. Njihovo zdravlje, porodice i životi vrijedniji su od radničkih. Život čovjeka-radnika je sveden na puko preživljavanje, obezvrjeđivanje i ugrožavanje čovjeka i porodice”, saopćeno je iz Sindikata metalaca BiH.

 

Navode da su dobro upoznati s iznosima prihoda političara, predstavnika vlasti i drugih pretplatnika na lagodan život (redovno primanje plaće, toplog obroka, naknade za prijevoz, regres, naknada za odvojen život, paušali…).