Naslovna AKTUELNO Iz Superlige poručili da ne odustaju: Idemo dalje, pripremamo novi model

Iz Superlige poručili da ne odustaju: Idemo dalje, pripremamo novi model

Čelnici Superlige ne odustaju od novoformiranog takmičenja, iako su kasno sinoć ostali bez svih šest engleskih klubova.

 

 

 

 

 

Preostali Superligaši sinoć su održali hitan sastanak, nakon čega su saopćenjem obrazložili javnosti svoje daljnje korake.

 

 

 

 

 

 

“Superliga je uvjerena da se trenutni status quo evropskog nogometa mora mijenjati. Predlažemo novo evropsko takmičenje jer postojeći sistem ne funkcioniše. Prijedlog za cilj ima da dozvoli sportu da napreduje stvarajući pritom resurse i stabilnost za čitavu nogometnu piramidu, uključujući i pomoć pri prevazilaženju finansijskih poteškoća koje je iskusila čitava nogometna zajednica zbog posljedica pandemije. Ponudila bi i materijalno solidarnu isplatu svim nogometnim dioničarima”, stoji u saopćenju Superlige.

 

 

 

 

 

 

Potom su se osvrnuli na odlazak engleskih klubova.

 

 

 

 

 

 

“Uprkos objavljenom istupanju engleskih klubova, prinuđenih na donošenje takvih odluka zbog pritiska koji je na njih izvršen, uvjereni smo da se naš prijedlog u potpunosti slaže s evropskim zakonom i pravilima, što je potvrđeno sudskom odlukom da zaštiti Superligu od vanjskih utjecaja. S obzirom na trenutnu situaciju, razmotrit ćemo koji su najbolji koraci za izmjenu projekta s tim da ćemo uvijek na umu imati naše ciljeve da navijačima ponudimo najbolje moguće iskustvo, a pritom i unaprijeđenu solidarnu isplatu za čitavu nogometnu zajednicu”, poručili su.

 

 

 

 

 

 

Podsjetimo, u Superligi su sada ostali samo Real, Atletico, Barcelona, Juventus, Milan i Inter, koji se koleba kada je riječ o ostanku.