Naslovna AKTUELNO Iz Udruženja turističkih agencija u BiH kažu da se ne protive pomoći...

Iz Udruženja turističkih agencija u BiH kažu da se ne protive pomoći vlade

Udruženje turističkih agencija u Bosni i Hercegovini poručuje kako nije istina da se protive finansijskoj pomoći Vlade FBiH, odnosno nadležnog Ministarstva za okoliš i turizam FBiH turističkom sektoru.

 

 

 

 

 

“UTA BiH se zahvaljuje u ime svih svojih članica nadležnom FMOIT-u na velikoj i kapitalnoj finansijskoj pomoći koja će u mnogome olakšati opstanak našeg turističkog sektora. Koliko nam je poznato takva pomoć sektoru turizma nije zabilježena u BiH i našem regionu”, kazali su.

 

 

 

 

 

Predložu Vladi FBiH, odnosno FMOIT-u i nadležnim kantonalnim ministarstvima da eventualna neiskorištena, a vraćena finansijska sredstva od poslovnih subjekata koji neće uspjeti opravdati troškove za period 01.7 do 31.12. 2020. godine, namjenski planiraju za podršku sektoru turizma u narednoj 2021. godini. s obzirom na to da ponovo očekuju neizvjesno poslovanje.

 

 

 

 

 

“Takođe pozivamo nadležne za turizam da objektiviziraju buduću metodologiju podjele poticaja i uzmu u razmatranje primjedbe malih i velikih privrednih subjekta koji se ovaj put smatraju zanemarenim (novoosnovani Global Travel i druge agencije kao i veliku agenciju Centrotrans i sl.) Na taj način bi finansijska pomoć Vlade FBiH i kantona dobila svoju punu opravdanost, očuvala radna mjesta i biznise u jeku pandemije za koju se još uvijek ne nazire kraj”, rekli su.

 

 

 

 

 

Demantuju i izjave predstavnika određenih novoosnovanih udruženja da je UTA BiH ilegalna i nezakonita organizacija i kažu da će biti predmet pravne odgovornosti za klevetu.

 

 

 

 

 

“Potrebno je znati da je UTA BiH, uz ostala sektorska Udruženja , ravnopravni sljednik Udruženja turističkih agencija – YUTA, osnovane davne 1954. godine, a disolucijom ex Jugoslavije djelovanje nastavila preregistracijom u UTA BiH. Iz toga slijedi da je UTA BiH najstarije legalno sektorsko udruženje turističkih agencija koje djeluje na cjelokupnoj teritoriji Bosne i Hercegovine. UTA BiH je ravnopravni osnivač i član regionalne Unije asocijacija turističkih agencija Jugoistočne Evrope – ISTA (Makedonija – ATAM, Albanija – ATA, Bosna i Hercegovina – UTA, Crna Gora -CTU, Srbija – YUTA, Hrvatska – UHPA), sa svojih 78 dobrovoljnih članica.