Naslovna AKTUELNO Novi soj koronavirusa vjerovatno već prisutan širom Europe, tvrde stručnjaci

Novi soj koronavirusa vjerovatno već prisutan širom Europe, tvrde stručnjaci


Novi soj korona virusa koji se rapidnom brzinom širi Velikom Britanijom već se vjerovatno nalazi u većini ako ne i u svim europskim zemljama, tvrdi stručnjak iz oblasti zdravstva.

 

Neil Ferguson, direktor Centra za globalnu analizu zaraznih bolesti na Imperial Collegeu u Londonu, rekao je da su stručnjaci koji su pronašli deset slučajeva zaraze ovim sojem virusa u tako maloj zemlji kao što je Danska s relativno niskom stopom zaraze “sugerirali da je ovaj virus već ušao u veliku većinu, ako ne i sve europske zemlje u ovom trenutku“.

 

Ferguson je govorio o novom soju korona virusa uz mnoge druge eksperte na Komitetu za nauku i tehnologiju Velike Britanije.

 

Do sada je samo nekolicina slučajeva zaraze novim sojem korona virusa registrirano van Velike Britanije, tačnije u Danskoj, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Islandu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Izvan Europe, slučajevi su zasad registrirani jedino u Australiji.

 

Ali, britanski stručnjaci kažu kako su šanse širenja ove vrste virusa u ostalim zemljama dosta niske usljed niskih sposobnosti sekvenciranja.

 

Komentari dolaze nakon što je nekoliko europskih zemalja zatvorilo svoje granice prema Ujedinjenom kraljevstvu u pokušaju da zaustave širenje novog soja virusa, za kojeg dužnosnici kažu da je zarazniji i da se brzo širi u jugoistočnoj Engleskoj i u Londonu.

 

Novi soj virusa je identificiralo javno zdravstvo Engleske nakon istrage neobično brzog prijenosa zaraze u jugoistočnoj Engleskoj. Naučnici kažu kako s “velikim uvjerenjem” smatraju da je novi soj korona virusa prenosiviji od ostalih varijanti koronavirusa.

 

Trenutno se vrši niz ispitivanja kako bi se utvrdilo da li će i kako to utjecati na vakcinaciju i tretman bolesti.