Naslovna AKTUELNO Izabran novi IO Medžlisa IZ Puračić, izbori u IZ se nastavljaju

Izabran novi IO Medžlisa IZ Puračić, izbori u IZ se nastavljaju

Izbori u IZ u BiH su transparentni i javnost će biti blagovremeno upoznata sa njegovim rezultatima kada oni budu zvanični, zbog čega nema potrebe za špekulacijama ili nagađanjima – saopćeno je iz Glavne izborne komisije IZ u BiH.

 

Izbori se zvanično završavaju kada Glavna izborna komisija IZ u BiH verifikuje mandate izabranih kandidata, što podrazumijeva i period predviđen za žalbe. 

Na području Medžlisa IZ Puračić u Lukavcu su održani izbori u 24 džematska odbora. U džematima su birani članovi džematskih odbora, od ukupnog broja predloženih kandidata izabrano je njih po šest koji će, uz mjesnog imama, u naredne četiri godine činiti rukovodstvo džemata. Isto tako su birani novi članovi skupštine Medžlisa IZ Puračić i to u džematima do 300 članova po jedan član, a tamo gdje je preko 300 članova birana su po dva člana. Medžlis IZ Puračić je dobio nova 42 člana skupštine. U subotu je održana sjednica novog saziva skupštine na kojoj je izabran novi izvršni odbor na mandatni period od četiri godine. Na osnovu ranije utvrđenih prijedloga izabrano je devet članova iz reda javnih radnika i tri člana koji su uposlenici medžlisa i koji će, uz glavnog imama, biti članovi novog saziva IO Medžlisa IZ Puračić.

 

Na području Muftilika tuzlanskog izbori su provedeni u 384 džemata, kao i u 23 medžlisa po općinama. Isto tako birani i delegati za tijelo koje je u nedjelju, 23. decembra 2018. godine održalo izbore za članove Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 398 Delegata je glasalo. U sabor IZ izabrani su: Amir Karić, Safet Softić, Enisa Okanović, Mensur Husić, Enver Zerem, Hazim Bašić, Fahrudin Mujanović, Nurdin Peštalić, Nevres Fatić i Mirza Saračević.

 

Polovinom januara će biti poznata sva imena i sabornika, jer glavna izborna komisija Rijaseta mora verifikovati mandate, nakon čega će se održati i konstituirajuća sjednica Sabora. Na toj sjednici će se birati rukovodstvo, te će tada biti poznata i imena kandidata za te pozicije. Predsjednik glavne izborne komisije Mensur Karadža kaže da postojeći rezultati s terena ne moraju značiti da će sve navedene osobe biti u budućem sazivu Sabora, jer se verifikacija mandata obavlja u skladu sa procedurama same Islamske zajednice, uzimajući u obzir sve propisane faktore.

 

Novi saziv birat će novog predsjednika i dva potpredsjednika Sabora IZ BiH.
Inače, Sabor IZ BiH ima 87 člana, od čega je 25 % uposlenika IZ BiH, a ostalo su laici koji ne moraju biti primarno islamski obrazovani. Osim iz BiH sabornici dolaze i iz brojne bh. dijaspore.