Naslovna AKTUELNO Izložba povodom 50 godina rada Vojislava Markovića

Izložba povodom 50 godina rada Vojislava Markovića

Povodom 50 godina umjetničkog rada Vojislava Markovića u Javnoj biblioteci Lukavac upriličena je izložba slika ovog autora, koji je u navedenom periodu svog stvaranja naslikao oko 1000 umjetničkih dijela.

 

 U organizaciji KUD „Gajret“ u Javnoj biblioteci Lukavac upriličena je izložba slika pod nazivom „Iz tame svjetlo“ autora Vojislava Markovića. Povod je 50 godina Markovićevog umjetničkog rada koji se slikanjem počeo baviti u ranom djetinjstvu, naročito u periodu dok je bio učenik srednje škole.

 

Umjetnička djela Vojislava Markovića su nastajana da se od zaborava sačuvaju postojeći objekti od velikog kuturnog-historijskog značaja te da se spriječi uništavanje istih.

 

Izložbi slika prisustvovao je i Dragan Protić član grupe „Škart“ iz Beograda koji već nekoliko dana boravi u našem gradu. U razgovoru sa nama kazao je kako je nevjerovatno da mjesto poput Lukavca ima toliki intezitet kulturnih događanja, osvrnuvši se i na samu izložbu.

 

Inače, Vojislav Marković rođen je u Tuzli 1949. godine, a sposobnost za slikanje nije se bitno umanjila poslije povrede šake 1976. godine. Kako i sam ističe, nakon povrede uspijeva da se organizuje i da se bavi slikanjem.

 

Opširnije u prilogu Alema Meškovića!