Naslovna AKTUELNO Izloženost zagađenom zraku povezana s gubitkom trudnoće

Izloženost zagađenom zraku povezana s gubitkom trudnoće


Trudnice u Južnoj Aziji koje su bile izložene zagađenju zraka suočavaju se s povećanim rizikom od gubitka trudnoće, pobačaja i mrtvorođenosti, prema novoj studiji.

 

 

 

 

 

Istraživači su otkrili da je 349.681 gubitak trudnoće svake godine u cijeloj Indiji, Bangladešu i Pakistanu povezano s lošim kvalitetom zraka.

 

 

 

 

 

U srijedu u časopisu Lancet Planetary Health obavljeni su rezultati studije koji sugeriraju da bi te zemlje, ako su ispunile indijski standard kvaliteta zraka, mogle spriječiti 7 posto godišnjih gubitaka trudnoće.

 

 

 

 

 

Zagađen zrak ranije je bio povezan sa povećanim brojem pobačaja, preuranjenim porođajima i malom težinom novorođenčadi, kao posljedica zagađenja na majku. Druga istraživanja otkrila su da zagađenje može probiti majčinu posteljicu i potencijalno doći do fetusa u maternici.

 

 

 

 

 

Vjeruje se da je studija prva ove vrste koja je kvantificirala učinak zagađenja okoline na gubitak trudnoće u Južnoj Aziji, jednoj od najzagađenijih regija na Zemlji. Autori kažu da su njihovi nalazi važni za poboljšanje javnog zdravstva i zdravlja majki, posebno u zemljama sa niskim standardom.