Naslovna AKTUELNO Lijekovi protiv artritisa mogli bi spasiti život pacijenatima s koronavirusom

Lijekovi protiv artritisa mogli bi spasiti život pacijenatima s koronavirusom

Rezultati istraživanja sugeriraju da bi tocilizumab i sarilumab mogli smanjiti relativni rizik od smrti za 24 posto osobama zaraženim koronavirusom koje se nalaze na intenzivnoj njezi, javlja The Guardian.

 

 


 

 

 

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) će od petka početi koristiti tocilizumab za liječenje oboljelih od Covida-19 u Velikoj Britaniji, nakon što su rezultati na hiljadama pacijenata potvrdili da lijek donosi korist smanjujući rizik od smrti za 24 posto.

 

 

 

 

 

Guardian piše da je slična situacija i sa drugim lijekom za artritis, sarilumabom, koji ne samo da spašava živote, već smanjuje vrijeme provedeno na intenzivnoj njezi.

 

 

 

 

 

Smrtnost pacijenata koji su dobijali uobičajenu terapiju u bolnicama iznosila je 35,8 posto (142/397), dok je smrtnost pacijenata koji su dobijali tocilizumab iznosila 28,0 posto (98/350) i smrtnost pacijenata koji su dobijai sarilumab 22,2 posto (10/45).

 

 

 

 

 

Kombinacijom rezultata za dva lijeka dobivena je bolnička smrtnost od 27,3 posto (108/395), što predstavlja pad apsolutnog rizika od 8,5 postotnih bodova ili 24 postotno smanjenje rizika od smrti u usporedbi sa skupinom koja je imala standardnu ​​terapiju.

 

 

 

 

 

“Liječite 12 pacijenata i spasite jedan život”, rekao je prof. Anthony Gordon s londonskog Imperial Collegea koji je predvodio tim istraživača iz Velike Britanije.

 

 

 

 

 

“To je veliki učinak”, zaključio je Gordon.

 

 

 

 

 

Međutim, druga ispitivanja izvijestila su o različitim rezultatima…