Naslovna Magazin Izrael završava proces imunizacije

Izrael završava proces imunizacije


Izrael namjerava ponovno otvoriti svoju ekonomiju do 5. aprila nakon što provede vakcinaciju cijele populacije. Također pregovaju s proizvođačima vakcina Pfizerom i Modernom o otvaranju pogona u toj zemlji, rekao je premijer Benjamin Netanyahu.

Do sada je Izrael dao barem jednu dozu skoro polovini od svojih devet miliona stanovnika.

U nedjelju su otvorili mnoga poduzeća, uključujući prodavnice i trgovačke centre. Neki od objekata za zabavu su otvoreni samo za ljude koji su primili vakcinu ili su stekli imunitet na koronavirus.

Mnoga djeca vratila su se u školske klupe, ali srednjoškolci još pohađaju nastavu od kuće, a restorani smiju raditi samo dostavu.

U razgovoru s novinarima u Tel Avivu Netanyahu je rekao da se očekuje da će svi Izraelci stariji od 16 godina biti vakcinisani do kraja marta, što će omogućiti potpuno otvaranje ekonomije do 5. aprila.

Izrael je primjer zemlje koja je imala jednu od najboljih reakcija nakon pronalaska vakcine protiv koronavirusa.

S druge strane, u BiH je stigao tek simboličan broj ruskih vakcina namijenjenih za RS. Naša zemlja očekuje vakcine od međunarodnog mehanizma COVAX, ali kako sada stvari stoje, ni one neće stići još neko vrijeme.

Može se, dakle, očekivati da Izrael završi vakcinaciju i otvori ekonomiju prije nego što BiH i započne taj proces, naravno isključujući vakcine date medicinskim radnicima u RS-u.

Osim što će ta sporost odnijeti mnoge živote, ona će nas skupo koštati i na ekonomskom planu.