Naslovna AKTUELNO Premijerka Finske najavila uvođenje vanrednog stanja zbog širenja novih sojeva korone

Premijerka Finske najavila uvođenje vanrednog stanja zbog širenja novih sojeva korone


Finska planira ponovno uvesti vanredno stanje koje bi toj nordijskoj zemlji omogućilo da zatvori restorane na period od tri sedmice počevši od 8. marta, dok se bori protiv varijante virusa koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji.

Nove mjere javnosti je saopćila premijerka Sanna Marin koja je poručila kako dosadašnje mjere protiv koronavirusa nisu dovoljne kako bi se spriječilo širenje novih sojeva virusa.

“Znam da ste umorni. I ja sam, ali moramo biti jaki i sada je situacija teža. Mnogo se teže rješavamo nove varijante virusa, stare mjere nisu dovoljne, kao ni zatvaranje granica” rekla je premijerka Sanna Marin na konferenciji za novinare u četvrtak.

Nove mjere zahtijevaju od učenika starijih od 13 godina da pređu na učenje na daljinu i ukidaju njihove slobodne aktivnosti. Uvodi se zabrana javnog okupljanja za više od šest osoba i apelira se na ljude da izbjegavaju privatna okupljanja. Ljudi u Finskoj i dalje bi morali raditi na daljinu i nositi maske za lice.

Službeni tekst novih mjera bit će predstavljen naredne sedmice pred parlamentom, javlja AP.

U martu su finski zakonodavci usvojili hitna ovlaštenja za borbu protiv krize sa koronavirusom. Zemlja je do sada zabilježila 757 smrtnih slučajeva od koronavirusa.