Naslovna AKTUELNO Izvoz iz BiH prelazi milijardu i po maraka

Izvoz iz BiH prelazi milijardu i po maraka

Od ukupnog uvoza u Bosnu i Hercegovinu u 2019. godini, koji je bio veći od 19,8 milijardi, učešće industrije tekstila, odjeće, kože i obuće je 2,01 milijarda KM. U istom periodu izvezena je roba vrijedna više od 11,8 milijardi, od čega na pomenutu industriju ide 1,5 milijardi KM. Od 2009. do 2018. godine ova industrija bilježi konstantan rast izvoznih rezultata i povećava pokrivenost uvoza izvozom, pa i u ukupnoj vanjskotrgovinskoj robnoj razmjeni zauzima četvrto mjesto, kako po uvozu, tako i po izvozu.

Iako je u periodu januar – juni 2018/2019. godine evidentiran blagi pad u obimu trgovinske razmjene od oko 80 miliona KM, ipak je pokrivenost uvoza izvozom industrije TOKO sa 77,29 posto u 2018. porasla na 78,66 posto u prvom polugodištu u 2019. godini, dok je u istom periodu na nivou BiH pokrivenost uvoza izvozom pala sa 63,16 u 2018. na 60,45 posto u 2019. godini, kazali iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

 


U 2018. je ukupno uvezeno robe u vrijednosti 19,5 milijardi, od čega 2,05 milijardi KM proizvoda iz industrije tekstila, odjeće, kože i obuće, dok je izvezeno robe vrijedne 12,2 milijarde KM, od čega se skoro 1,6 milijardi KM odnosi na ovu industriju.

 

Tekstilni sektor u BiH jedan je od značajnijih u privredi BiH. U sektoru je na nivou BiH zaposleno oko 40.000 radnika i oni pretežno proizvode sve vrste odjevnih predmeta kad su u pitanju tekstil i obuća. Izvoz na godišnjem nivou prelazi milijardu i po maraka, što čini četiri do šest posto BDP-a BiH. Preko 90 posto firmi su izvozno orijentisane, a naše tržište uglavnom su zemlje Evropske unije. Naravno, i ostale zemlje su tu, zemlje okruženja, Srbija, Sjeverna Makedonija, Turska i druge. Ovdje se proizvode sve vrste odjeće i obuće za najveće svjetske brendove.

 

U BiH su lohn poslovi dominantni, oko 90 posto firmi radi lohn poslove, to su usluge šivanja, krojenja i tako dalje, mada sve više zaživljava praksa da se radi sopstveni proizvod u manjoj ili većoj mjeri.

 

Uprkos brojnim problemima u poslovanju, bh. kompanije uspijevaju očuvati poslove sa najprestižnijim svjetskim brendovima: Armani, Benneton, Burberry, Diadora, Hugo Boss, Paul Green, Addidas, Gucci, Nike, Prada…