Naslovna Istaknuto Jesenja sjetva ove godine bit će znatno skuplja nego prošle

Jesenja sjetva ove godine bit će znatno skuplja nego prošle

Farmer in tractor with seed planter sowing a new crop.

Zbog sve većih cijena repromaterijala i sjemena  jesenja sjetva ove godine bit će znatno skuplja u odnosu na prošlu godinu.

 

 

Skuplje je sjeme, mineralno đubrivo i sredstvo za zaštitu, a kako je za Klix kazao Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ako se uz sve to doda i konstantan rast cijena goriva, onda je poskupljenje još veće.

 

Tako je za sijanje jednog hektara pšenice, kako je kazao, prošle godine trebalo 1.020 KM, bez goriva i maziva, samo za sjeme, đubrivo i zaštitu, a ove godine je taj iznos 2.200 KM.

 

 

Situacija nije ništa bolja ni kada su u pitanju ostale kulture, a kao posljedica svega toga  Bićo je istakao da očekuje i poskupljenje brašna, još veće, jer je ono već do sada poskupjelo za 10-15 posto, što smatra da nije normalno. Bićo je dodao kako bismo u sljedećoj godini za vreću brašna od 25 kilograma mogli plaćati cijenu od 30 i više maraka.

 

Iako su svi poljoprivredni proizvodi poskupjeli, kako je kazao, ipak je istakao krompir i kupus kao povrće čija je cijena najviše porasla.

 

 

“Cijena krompira se već sada kreće od 1,50 do 2,50 KM, a prošle godine se on mogao nabaviti i za 80-90 feninga. To je sve zbog suše i problema koje nam je ona donijela, jer je dosta umanjena proizvodnja, negdje čak i do 70 posto. Zbog toga i cijene rastu, ali dobrim dijelom je to i zbog toga što država nije reagovala na vrijeme, jer da su podigli poticaje, poljoprivrednici ne bi morali dizati cijene”, kazao je Bićo te dodao kako je cijena vreće kupusa porasla na 15 KM, dok se prošle godine mogla kupiti za 5-6 KM.

 

 

Bićo kaže i kako bi se, ako se ovako nastavi, moglo desiti i da se još veći broj poljoprivrednika odluči na to da ugasi proizvodnju, jer se niko neće usuditi da opet sije, uz rizik da suša opet sve uništi, a da ne dobije nikakvu pomoć od države.

 

 

Situacija nije ništra drugačija ni u drugom entitetu gdje su cijene ove godine više nego prošle godine, neke čak i za tri puta.

 

 

Iz Udruženja za zaštitu potrošača RS-a kazali su da su i prošlu godinu poslovali negativno  zbog čega su od proizvodnje su odustajali mnogi proizvođači.

 

 

Ove godine zasijano je 30 posto manje povrća a suše su donijele dodatne poteškoće i uticale na smanjenje doprinosa pojedinih kultura.

 

 

Na ove probleme poljoprivrednici su i ranije ukazivali, najavljivali su da bi se ovakvo nešto moglo desiti, ali kažu da vlast nije htjela da reaguje preventivno i da im poveća poticaje, zbog čega se sada, ističu, ne bi suočavali s ovim problemima.

 

Ukoliko i u narednom periodu ne budu  dobili podršku države, sljedeće godine će sigurno doći u situaciju da će još manje površina biti zasijano i da će još veći broj poljoprivrednika odustati od ovog posla.

 

Cijene poljoprivrednih proizvoda će, najavljuju poljoprivrednici, vjerovatno i u narednom periodu rasti, a ukoliko ne dobiju pomoć države, mnogi strahuju za svoju sudbinu.