Naslovna AKTUELNO Jezero Modrac dom Europske vidre

Jezero Modrac dom Europske vidre

Jezero Modrac, iako posljednjih godina izuzetno zagađeno, još uvijek je dom određenim biljnim i životinjskim vrstama, a prisustvo nekih od njih predstavlja pravo iznenađenje.

 

Ribari i drugi zaljubljenici u zamućene vode Modraca svjedoče da poslednjih dvadesetak dana viđaju vidru, koja se najčešće pojavljuje u jutarnjim i večernjim satima, te kada je vrijeme tmurno i oblačno. 

U reonu od objekta brane do betonske plaže u MZ Prokosovići vidra predstavlja atrakciju i turistima i drugim posjetiocima, koji su je uspjeli i fotografisati.

 

Europska vidra, životinja iz porodice kuna, se smatra najboljim plivačem od svih kopnenih životinja. Ima gipko tijelo, pokretna je i vrlo razigrana. Njihov broj je u opadanju, najprije zbog onečišćenja voda u kojima obitavaju. Plaha je i suzdržana životinja koja se pretežno kreće noću. Najviše lovi u bistrim, ne dubokim vodotocima koji moraju biti obrasli raslinjem, a poželjno je da uz vodotok postoje i poplavna područja. Najvažnije je da je voda bistra, i da obale pružaju dobre mogućnosti skrivanja.

 

(RTV Lukavac)