Naslovna AKTUELNO JP Rad: Sezona grijanja u Lukavcu 15. Oktobra

JP Rad: Sezona grijanja u Lukavcu 15. Oktobra


Kalendarski dolazak jeseni pratili su i metereološki uslovi koji su u naše krajeve donijeli hladne fronte i osjetan pad temperature. Građani se uveliko pripremaju i za grejnu sezona koja za individualna grijanja iziskuje nabavku grejnih energenata, dok su za sistem centralnog gradskog grijanja pripreme počele i dosta ranije. Tako je i JP RAD Lukavac tokom mjeseca septembra počelo sa aktivnostima tehničke pripreme za nadolazeću sezonu grijanja, koja je podrazumijevala dopunu i preglede kućnih instalacija, sanaciju kvarova i intervencije na cjelokupnom toplovodnom sistemu. Kako su nam kazali iz ovog preduzeća većina radova je završena i privode se kraju sve  pripreme kako bi se ispunili tehnički uslovi za početak grejne sezone koja bi prema najavama trebala početi 15. oktobra.

 

Tuzlacima bi radijatori trebali biti topliji od 1. oktobra kada bi trebala otpočeti procedura tehnološke probe sistema daljinskog grijanja. U narednih nekoliko dana vršiti će se provjera režima u toplom stanju i svi objekti u kojima su ispravne instalacija centralnog grijanja će biti testirani u toplom stanju.

 

Obzirom da se radi o obimnijem sistemu grijanja, koji bi se mrežom  postepeno trebao puštati na sistem grijanja, zbog toga je ova proba u Tuzli  počela ranije, kazali su nam iz JP RAD Lukavac, uz informaciju da je u Lukavcu sistem dosta manji i treba mu manje vremena za probu do zvaničnog početka sezone , koja bi kao i u Tuzli trebala biti okončana do 15. oktobra kada bi i službeno trebala biti proglašen početak sezone.

 

Pratit će se  službeni podaci o vanjskim temperaturama u 21:00 sat i kada se ispune uslovi za početak sezone grijanja definisani članom 24. „Opštih uslova za priključenje na sistem daljinskog grijanja i isporuku toplinske energije“ bit će proglašen i zvanični početak sezone grijanja.

 

U cilju očuvanja stabilnog poslovanja iz  J.P. ”RAD” Lukavac pozivali su  sve korisnike komunalnih usluga, pravna i fizička lica da u što kraćem roku izmire dugovanja koja imaju prema ovom preduzeću, a posebno za centralno grijanje, kako bi grijna sezona 2018 / 2019 počela na vrijeme. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim korisnicima usluga, naročito našim redovnom platišama.

 

Novu grejnu sezonu sa radošću će dočekat i novopriključeni stanari u Lukavcu koji su projektom toplifikacije koji je realizovala Općina Lukavac dobili priliku da postanu korisnici ovih usluga. Preko 200 stambenih jedinica uključujući i crkvu sv.Ante Padovanskog u Lukavcu obuhvaćeno je projektom koji za stanare koji su godinama ugalj i drva unosili u stanove, te sa mukom tražili prostor skladištenja ovih energenata, donio  velika olakšanja. Dodatna prednost istog je i što će donijeti ekološko rasterećenje od zagađenja izazvanog individualnim ložištima. Projekat vrijedan 360 hiljada KM, Općina Lukavac finansirala je sa 200 hiljada a po prvi puta realizacijom ovog projekta, sredstva su usmjerena i na zaštitu zraka što je sukladno odluci i preporuci kantonalne Vlade, jer najveći značaj ovog projekta upravo je ekološki,  obzirom da  će se značajno smanjiti okolinsko zagađenje grada koji je uveliko opterećen industrijom .

 

Iz JP RAD ističu da će ovom dinamikom svi radovi biti privedeni kraju do početka sezone. Vremenski uslovi i u narednim danima bit će slični predhodnim gdje bi jutarnje temperature mogle ići i ispod nule.