Naslovna AKTUELNO Klimatske promjene među vodećim zdravstvenim izazovima u budućnosti

Klimatske promjene među vodećim zdravstvenim izazovima u budućnosti

Klimatska kriza i klimatske promjene jedan su od 13 zdravstvenih izazova u narednih deset godina, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), javlja Anadolu Agency (AA).

 

“Zemlje mnogo ulažu u zaštitu svojih građana od terorističkih napada, ali ne i od napada virusa, koji bi mogao biti daleko smrtonosniji i daleko više štetan ekonomski i socijalno. Zdravlje je ulaganje u budućnost“, pojasnio je u saopštenju Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a.


 

Definišući klimatske promjene kao jedan od 13 izazova za sljedeću deceniju, WHO je naglasio da zagađenje zraka godišnje ubije oko sedam miliona ljudi, tako što uzrokuju ekstremne vremenske pojave i podstiču širenje zaraznih bolesti poput malarije.

 

“Iste emisije koje izazivaju globalno zagrijavanje odgovorne su za više od jedne četvrtine smrtnih slučajeva od srčanog udara, moždanog udara, raka pluća i hroničnih respiratornih bolesti“, naveo je u saopštenju Ghebreyesus i dodao da bi svjetski lideri trebali zajedno raditi na rješavanju zdravstvenih posljedica klimatskih promjena.

 

Također, ističe da će WHO tokom ove godine raditi na razvijanju seta politika za zaustavljanje ili smanjenje zdravstvenih rizika od zagađenja zraka.

 

Osim klimatskih promjena, WHO je nabrojao i druge izazove za narednu deceniju, a to su: pružanje zdravstvenih usluga u sukobima i krizama, unapređenje zdravstvene zaštite, proširenje pristupa lijekovima, zaustavljanje širenja zaraznih bolesti, priprema za epidemije, zaštita ljudi od opasnih proizvoda, ulaganje u ljude koji se brinu o našem zdravlju, briga o adolescentima, dobijanje povjerenja javnosti, korištenje novih tehnologija, zaštita lijekova koji štite nas i održavanje zdravstvene zaštite čistom.