Naslovna AKTUELNO Koalicija u Skupštini TK

Koalicija u Skupštini TK

Rezultati izbora za Skupštinu Tuzlanskog kantona, nakon obrađenih svih biračkih mjesta, obznanili su i imena budućnih poslanika/poslanica u Skupštini TK.

 

Kako se očekivalo, pobjednička stranka u utrci za Skupštinu Tuzlanskog kantona SDP prva je i počela pregovore sa potencijalnim koalicionim partnerima. Ideja o uspostavi zajedničkog lijevog bloka s ciljem formiranja skupštinske većine u Tuzlanskom kantonu dovela je do toga da se naprave i prvi dogovori.

 

Poziv prije bilo koga drugog dobile su Naša stranka i Demokratska fronta koje, prema mišljenju Envera Bijedića najbolje odgovaraju političkom usmjerenju i planiranim programskim djelovanjima SDP-a. S njima bi se, kaže Bijedić, sada trebalo ići ka SBB-u i Stranci za BiH.

 

”Ovo je prvi krug – ono što smo mi po zaključcima KO uradili, da razgovaramo sa dvije programski najbliže opcije pa ćemo u drugom krugu razgovarati sa preostale dvije,” rekao je  Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a.

 

Poziv dobili, pozivu se i odazvali – Naša stranka i Demokratska fronta spremne su za koaliciju, no pod određenim uslovima. ”DF u skladu sa odlukom KO – jednoglasnom odlukom neće ići u bilo kakve razgovore sa SDA i PDA,” objašnjava Zlatan Begić, predsjednik KO DF-a.

 

”Prvi princip naše stranke jeste da SDA i PDA ne mogu biti dio skupštinske većine i izvršne vlasti,” poručio je Mirsad Čamdžić, predsjednik RO Naše stranke. Iz SDP-a poručuju kako će razgovarati sa svim strankama koje će činiti novu Skupštinu Tuzlanskog kantona. Međutim, dok bi razgovori s jednima trebali voditi ka, koalicijski tankoj ali skupštinski ipak dovoljnoj većini, s drugima će se navodno razgovarati samo radi reda.

 

”Mi ćemo obaviti razgovore sa svima, ali prioritetno je bilo da razgovaramo sa DF-om i Našom strankom i da pokušamo da kao blok djelujemo prema SBB-u i SzBiH,”  rekao je Enver Bijedić, te zaključio: ”Mi ćemo naravno obaviti razgovore sa ostalim, ali to su razgovori koji su kurtoazni i koji se moraju obavljati.”

 

Iako su prvi dogovori već sklopljeni, situacija oko formiranja kantonalne vlasti još uvijek je neizvjesna. Jednako kako su razgovarali sa Našom strankom i Demokratskom frontom, iz SDP-a sada se pripremaju za pregovore sa SBB-om i Strankom za BiH. Međutim, iako bi njihovo priklanjanje koaliciji lijevog građanskog bloka značilo implementaciju danas predstavljenog scenarija, njihovi negativni odgovori uveliko bi promijenili stvari. Ali i očekivanja javnosti.

 

Na sjednici povjereništva KO SDA TK, održanoj 26.10.2018. godine razmatrana je aktueKO SDA TK poziva sve političke subjekte da se što prije formira stabilna programska koalicija u cilju rješavanja životnih problema građana TK-a u skladu sa datim predizbornim obećanjima političkih partija u toku izborne kampanje.lna politička situacija nakon objavljivanja preliminarnih rezultat općih izbora u BiH.