Naslovna AKTUELNO Narednih dana kiša u BiH: Obilnije padavine u Hercegovini

Narednih dana kiša u BiH: Obilnije padavine u HercegoviniDanas se očekuje obilnija kiša u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. Lokalno može pasti i do 120 litara. Kiša se još prognozira, ali ne i obilna, u centralnim i zapadnim područjima Bosne, a na sjeveru i istoku Bosne slabije padavine.

 

Od kraja dana prema jutarnjim satima u utorak nove padavine sa zapada će preći preko cijele zemlje. Vjetrovito. Veći dio dana sa jakim udarima juga od 45 do 65 km/h. Od večernjih sati i tokom noći na utorak se očekuje daljnje jačanje juga sa udarima od 70 do 95km/h.

 

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 19 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 24 stepena.

 

U utorak, 30.10.2018., od ranih jutarnjih sati i dio prijepodneva kiša će preći sa zapada prema istoku zemlje. Zatim prestanak padavina.U većem dijelu zemlje se prognozira između 10 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. U Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne se prognozira između 30 i 60 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i do 80 litara.Od jutarnjih sati razvedravanje u Krajini i postepeno prema istoku zemlje sredinom dana.
Vjetrovito prijepodne. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima vjetar će postepeno oslabiti. Temperatura zraka većinom između 13 i 19 stepeni, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 22 stepena.U srijedu će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Dio prijepodneva po kotlinama će biti magle. Novo naoblačenje sa juga krajem dana. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između četiri i osam, na jugu zemlje do 11 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 20 stepeni.
U četvrtak se prognozira pretežno oblačno vrijeme. Prije podne slaba kiša u Hercegovini. Od večernjih sati prema kraju dana slaba kiša se prognozira u cijeloj zemlji. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između šest i 11 stepeni, na jugu zemlje do 13, a  najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 19 stepeni.