Naslovna AKTUELNO Konstituirajuća sjednica Skupštine TK-a još nije završena, plate i paušali se isplaćuju

Konstituirajuća sjednica Skupštine TK-a još nije završena, plate i paušali se isplaćujuIako su u nekoliko navrata simbolično smanjivali svoja ukupna novčana primanja, zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona su i dalje enormno plaćeni. Pet mjeseci nakon izbora, konstituirajuća sjednica Skupštine još nije završena, a bez obzira na to, zastupnici primaju platu i paušal.

 

Petnaest profesionalnih zastupnika na posao dolaze samo kada imaju zakazane sjednice Kolegija ili komisije. Njihove kancelarije su prazne. A za svoj rad su dobro plaćeni. Ukupna primanja predsjednika Skupštine su 4.646 maraka bez minulog rada, a zastupnika u profesionalnom statusu su 2.585 maraka bez naknade za rad u Kolegiju. Paušal zastupnika koji nisu profesionalizovali svoj status je 1.616 maraka. Predsjednik Skupštine Senad Alić ne želi govoriti o svojima ukupnim primanjima.

 

Alen Karić je vlasnik uspješne kompanije za proizvodnju tekstila, koja zapošljava oko 300 radnika. Napustio je funkciju direktora, profesionalizovao svoj status i zasnovao radni odnos u Skupštini.”Volim uzeti tu platu, razdijeliti studentima i pomoći lokalnoj zajednici nego da se to tako tretira”, kaže ovaj SDP-ov zastupnik.

 

Da su racionalne uštede moguće, potvrđuje primjer Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koja je ukinula plate zastupnicima koji imaju pravo samo na paušal u iznosu od 740 maraka i naknadu za prisutnost sjednicama u iznosu od 200 maraka. Ukoliko je predsjednik Skupštine profesionalizovao status, nema pravo i na paušal.”Izabrani predstavnici građana ne mogu imati samo motiv pare ili neku zaradu za svoj rad. To treba da im bude čast što ih je neko izabrao, da im prioritet bude interes građana”, poručuje Ana Lučić, portparolka CCI-ja.

 

Predsjednik Skupštine TK-a smatra da ukupna primanja nisu visoka – jako su korektna, a pojedini skupštinski zastupnici kažu da ih treba smanjiti.”Smatram da bi korekcije u tom dijelu dale građanima jednu nadu da ljudi ne rade ovaj posao samo iz ličnih interesa”, objašnjava Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK-a

 

A što se Karića tiče – ili paušal ili status profesionalnog poslanika: “Smatram da je previše i jedno i drugo”.

 

SDA-ov zastupnik Midhat Čaušević naglašava kako treba napraviti jedinstven zakon po tom pitanju – da zastupnik ima ista primanja i u KS-u i u ZDK-u i u TK-u…

 

A donošenje takvog zakona je u njihovim rukama, samo je pitanje postojanja volje da se enormna primanja skupštinskih zastupnika prilagode teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj žive građani Tuzlanskog kantona.

 

Izvor: Federalna.ba