Naslovna AKTUELNO Konstituiranje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Ko će činiti većinu?

Konstituiranje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Ko će činiti većinu?

Konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za ovaj utorak.

 

Prva predložena tačka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativne komisije.Predviđeni su također verificiranje mandata novoizabranim poslanicima i polaganje zakletve, a potom izbor rukovodstva – predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu. 

Konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem sazivu.Novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH formira se nakon što su u Bosni i Hercegovini, u oktobru održani Opći izbori čije je rezultate potvrdila Centralna izborna komisija BiH 8. novembra.

 

Prema tim rezultatima, odnosno broju osvojenih mandata, 12 političkih subjekata participirat će u Predstavničkom domu u naredne četiri godine.Od ukupno 98 mjesta, najviše, 27, osvojila je Stranka demokratske akcije. Koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH ima 16 mjesta, koliko i Socijaldemokratska partija BiH.

 

Naredna po broju osvojenih mandata je Demokratska fronta – Građanski savez, sa deset mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest poslanika.Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.Jedno mjesto u Predstavničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.

 

Ko će činiti većinu?

 

Objašnjavajući izbor rukovodstva Predstavničkog doma, Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda PFBiH, navodi da klubovi poslanika predlažu predsjedavajućeg i zamjenike. Ustav Federacije propisuje da predsjedavajući i zamjenici ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih. Onaj ko formira političku platformu ili koaliciju sa 50 ruku može izvršiti izbor rukovodstva i može praktično završiti konstituiranje Predstavničkog doma, ističe Hadžiavdić.

 

Ko će činiti većinu, ne zna se ni dan uoči konstitutivne sjednice, jer će relativnom pobjedniku izbora SDA trebati još najmanje 23 ruke. Neizostavan partner bi trebao biti HDZ BiH pa bi oni zajedno imali 43 mandata. Ostalih 7, vjerovatno, neće moći tražiti u bloku koji okuplja građanske i stranke koje su nastale iz SDA pa im je prostor za formiranje većine značajno sužen.

 

Građanske stranke već su potvrdile opredjeljenje da će činiti blok na svim nivoima vlasti, pa bi oni sa bivšim SDA-ovcima i SBB-om mogli krenuti u formiranje većine. Pitanje je samo hoće li u startu isključiti HDZ BiH.“Problem je što stranka koja je ostvarila najveći broj glasova SDA nije u tom bloku i HDZ kao stranka koja je druga po broju mandata nije u tom bloku pa ćemo vidjeti da li će moći biti uspostavljeno rukovodstvo doma”, kaže Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a BiH.

 

Svima je jasno da ove stranke na federalnom nivou teoretski mogu izbjeći SDA, ali pitanje je može li se i bez HDZ-a BiH.“Vidite da jedno ukupno stanje u definisanju parlamentarnih većina je vrlo zanimljivo i vrlo specifično. Mislim da i to treba vremenu pustiti da vidimo kako će se sve te stvari dalje razvijati”, kaže MušićProces formiranja vlasti na federalnom nivou neće moći biti zaokružen još izvjesno vrijeme. Bez Doma naroda, nema ni prjedloga listi za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije, a bez njih, ni Vlade Federacije.

 

Federalna.ba