Naslovna AKTUELNO Koordinacija: Osuda pokušaja poslodavaca da umanje naknade boračkim kategorijama!

Koordinacija: Osuda pokušaja poslodavaca da umanje naknade boračkim kategorijama!

Koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH objavila je kako će se žestoko suprotstaviti svakom pokušaju umanjivanja naknada boračkim kateijama.

-Najoštrije osuđujemo pokušaje, i zvanične i nezvanične, i bilo kakve druge koji su usmjereni na umanjivanje invalidnina i naknada za boračke kategorije. Neka je na sramotu svakome ko je bilo kada i bilo gdje uopšte imao takvu pomisao, a posebno neka je sramota svakog onog ko je takvo nešto i predložio na nekom od sastanaka koji se intenzivno vode proteklih dana između Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH. Kako predstavnici poslodavaca navode, pravdajući se „oni nisu u svojim zvaničnim obraćanjima prema Vladi FBiH“ niti u jednom momentu tražili umanjenje naših primanja, kao ni penzija, trebaju biti svjesni da su time samo potvrdili da u direktnim usmenim razgovorima koje oni valjda smatraju „nezvaničnim“, a koje vode sa predstavnicima Vlade FBiH itekako koriste priliku da naglase kako se i iz naših primanja mogu ostvariti uštede kako bi se usmjerile na poslodavce, a tome je posvjedočio javno premijer Novalić ali i mnogi drugi koji su nam prenije takve stavove, saopćeno je iz Koordinacije.

U saopćenju za javnost se navodi da niko i ne pomisli da smanjuje invalidnine kako bi to preusmjerio prema poslodavcima.


-Sada odjednom ti najimućniji ljudi, koji godinama akumuliraju dobit, žele da otimaju od najranjivijih kategorija. Da šehidi nisu odbranili ovu zemlju, i da RVI nisu dali dijelove svojih tijela, ne bi bilo ni udruženja poslodavaca niti njihovih plaćenih eksperata koji plasiraju te sramotne ideje o rezanju penzija i invalidnina, navode u saopćenju.

Iz Koordinacije pitaju zar nije pomoć privredi to što Vlada FBiH predlaže doprinose na minimalnu platu za sve koji nisu otpuštali radnike i što kantonalne vlade predlažu neto minimalnu platu za sve koji nisu otpuštali radnike.

-Prije desetak godina je bila također kriza i nažalost tada nam se desilo da su od nekih naših kategorija „uzeli“ dio primanja i nikada im to nije vraćeno, a sve kako bi se spasio budžet i poslodavci. Uvjeravamo vas da ovaj put to neće proći iz više razloga. Nismo mi ničiji kusur za potkusurivanje, niti smo neko ko se ne zna braniti. Koordinacija boračkih organizacija je zajedničko tijelo koje ima potpuno jedinstven stav, ne samo za ovu situaciju, nego za sve ono što se tiče populacija koje predstavljamo. Znali smo to pokazati kad je bilo mnogo  teže i znat ćemo i sada samo na drugačiji i vrlo demokratski način, ističu u saopćenju.

Koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH podržava Vladu FBiH što je jasno rekla da umanjenja invalidnina i penzija neće biti, te da će se uštede vršiti sa drugih pozicija kao što su administracija i javni sektor i zahvalni su na tome, kao i za “ono što je predloženo u prijedlogu teksta Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, a tiče se invalidnina, penzija i drugih socijalnih davanja”.

-Na današnjem sastanku Koordinacije i ministra Bukvarevića dobili smo garancije da se naknade boračkih populacija neće umanjivati i njemu smo posebno zahvalni zato što znamo i sigurni smo da on istinski štiti naše stavove i našu populaciju. To nam daje i nadu i sigurnost da naši članovi neće nositi teret ove krize jer postoji još mnogo drugih opcija kako bi se pomogla privreda i privrednici koji uredno plaćaju poreze našoj državi, koji imaju prijavljene radnike i ne drže ih na crno, koji uredno izdaju račune i kod kojih nije 99% radnika prijavljeno na minimalcu. Takve treba maksimalno podržati i naći najbolji način da svoje pogone vrate u stanje kakvo je bilo prije izazvane krize sa korona virusom. Zahvaljujemo se Savezu samostalnih sindikata što je stao u odbranu naših kategorija, i kao što su oni poručili, poručujemo i mi da bilo kakvo poigravanje sa našim kategorijama može izazvati mnogo gore probleme nego što je trenutno problem sa korona virusom, ističe se u saopćenju za javnost Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH.

rtvlukavac/FENA