Naslovna AKTUELNO Korona brojke u svijetu

Korona brojke u svijetu


Prema posljednjim podacima portala Worldometer, broj zaraženih koronavirusom u svijetu porastao je na 120.820.985. Aktivno je 20.691.011 slučajeva, dok se do sada se oporavilo 97.456.416 osoba. Registrirano je 2.673.558 smrtnih slučajeva.

Sjedinjene Američke Države i dalje su najpogođenija svjetska dražava koronavirusom, sa 30.138.586 slučajeva zaraze i 548.013 preminulih. Slijede Brazil, Indija, Rusija i Velika Britanija.Broj novooboljelih od koronavirusa u sjedinjenim Američkim Državama tokom prethodne sedmice iznosio je između 50.000 i 60.000 dnevno.

Anthony Fauci, vodeći američki epidemiolog i savjetnik predsjednika Joea Bidena upozorio je na, kako se izrazio, “veliku ranjivost” – podsjetivši na porast broja novooboljelih u Evropi povezujući to sa odlukama da se ublaže antipandemijske mjere.

“To možemo izbjeći. Potrebno je da se što više vakcinišemo”, rekao je Fauci.

 

 

 

 

 

Britanski, južnoafrički i brazilski soj

 

 

 

 

 

Većina evropskih država ne uspjeva da prati širenje sojeva koronavirusa, poput britanskog, južnoafričkog i brazilskog, što znači da ovi mnogo zarazniji sojevi prolaze neopaženo, piše evropski portal EUobserver.

U Evropskoj uniji pokušavaju jačati sposobnost identifikacije i nadzora novih sojeva, ali to još nije ostvareno. Rekao je to zvaničnik iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja (ECDC) Bruno Cianco u obraćanju članovima Komiteta za zdravlje Evropskog parlamenta.

Samo su Irska, Italija, Njemačka, Luksemburg, Belgija, Danska i Finska, zajedno sa Islandom i Norveškom pojačale sekvenciju gena na najmanje deset posto testova pozitivnih na koronavirus, što je preporučeni postotak za detekciju i nadzor pojave i dominacije novih sojeva.

Takozvani britanski soj virusa koji je do 75 posto zarazniji od običnog značajno se širi Evropom i oko 24.000 slučajeva je zvanično registrovano u članicama EU.

Ovaj soj virusa dominira u novim slučajevima prijavljenim u Britaniji, Irskoj, Italiji, Portugaliji i Danskoj. U Njemačkoj je odgovoran za 22 posto novih slučajeva.

 

 

 

 

 

Njemačka na rubu trećeg vala

 

 

 

 

U Njemačkoj eksponencijalno raste broj novih slučajeva zaraze koronavirusom, za 20 posto u posljednjih sedam dana, rekao je danas stručnjak s Instituta za zarazne bolesti Robert Koch (RKI).

“Na rubu smo trećeg vala, to više nije sporno. Sada smo ublažili mjere, a to ubrzava eksponencijalni rast”, rekao je epidemiolog Dirk Brockmann za njemačku televiziju ARD.

Angela Merkel i čelnici saveznih država dogovorili su ranije ovog mjeseca postupno ublažavanje mjera, ali i njihovo “hitno uvođenje” ako broj slučajeva infekcija tri dana za redom poraste iznad 100 na 100.000 stanovnika.

U ponedjeljak je broj slučajeva na 100.000 porastao na 83, u odnosu na 79 u nedjelju i 68 prije sedam dana, a RKI upozorava da bi taj broj mogao biti 200 do sredine sljedećeg mjeseca.

Rusija je registrovala nova 9.393 slučaja zaraze koronavirusom. Tokom prethodna 24 sata umrle se 443 osobe, čime je ukupni broj preminulih povećan na 92.937. Od početka epidemije, u Rusiji je potvrđena zaraza kod 4.409.438 ljudi.

 

 

 

 

Situacija u regiji se ne smiruje, Srbija se zatvara

 

 

 

 

 

Kada je u pitanju regija, u Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 691 novi slučaj zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva porastao na 4. 475. Među njima je 858 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 78 pacijenata. Preminulo je 12 osoba.

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Sanja Kurečić Filipović kaže da je u toj zemlji zabilježen porast novooboljelih i prisutnost britanskog soja, stoga nije za očekivati slabljenje situacije.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji usvojio je danas nove, oštrije mere, a to je da se većina djelatnosti zatvara od srijede do ponedeljka. Današnji podaci o oboljelim tek se očekuju, ali broj novoboljelih već odavno se izražava hiljdama, unatoč velikom broju vakcinisanih. Prema jučerašnjim podacima, za 24 sata preminulo 28 ljudi, a zaraženo još 4.364.