Naslovna AKTUELNO Krajem januara stižu nam vakcine koje je najteže transportovati i skladištiti

Krajem januara stižu nam vakcine koje je najteže transportovati i skladištiti

Tegeltija je izjavio da je pandemija koronavirusa globalno pitanje i da su pokušali biti dio globalnog procesa, prije svega tako što će sarađivati s Evropskom unijom.

“Najavljeno je da će se početkom godine pojaviti vakcina i da će prioritetne grupe stanovništva u prvoj polovini 2021. godine biti vakcinisane”, kazao je Tegeltija.

Naveo je da je uplaćen avans od milion i 970 hiljada KM i da se organizuje tehnička podrška nabavke vakcina, kao što su transport i skladištenje.

“Od tih 1.232.000 doza vakcina za FBiH je predviđeno 800 hiljada doza, a za RS 400 hiljada doza vakcina”, istakao je Tegeltija, navodeći da je to 20 posto od ukupnog broja vakcina, a riječ je o vakcinama koje nabavljamo putem COVAX programa.

Dodao je da će prve količine doći do kraja januara i da će doći one vakcine koje je najteže transportovati i skladištiti.

“Cijeli program su definisali entiteti i Brčko distrikt”, rekao je Tegeltija navodeći da će se vakcine nabavljati i u okviru EU mehanizma nabavke.

“Ugovorene su 892 hiljade doza vakcina”, istakao je Tegeltija govoreći o drugoj nabavci putem EU mehanizma, navodeći da cijeli sistem transporta i dostave planiraju nadležne institucije entiteta i Brčko distrikta.

Napominje da traje sastanak imenovanih ministarstava gdje razrađuju detalje.

“Cijena jedne doze se kreće u nivou 10 dolara. Entitetska ministarstva su utvrdila prioritetne grupe, a to su zdravstveni radnici, starije osobe i ustanove za smještaj starijih osoba.”

Smatra da će kampanja imunizacije početi pravovremeno.

“BiH ima potrebna finansijska sredstva, za sve prioritetne grupe vakcine će biti besplatne”, zaključio je Tegeltija.

Zukan Helez, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, zatražio je prethodno odgovor na pitanje ko je proizvođač vakcine, koja količina se nabavlja i koja je cijena vakcina.

Zanimao ga je također plan distribucije nižim nivoima vlasti, koje grupacije stanovništva su prioritet i da li postoje kategorije stanovništva koje će biti oslobođene plaćanja vakcine.

Pitanje je također bilo ko će snositi odgovornost za sve ljude koji izgube bitku sa Covidom-19 i šta ako BiH ostane u izolaciji.