Naslovna AKTUELNO “Krimolovci“ u aprilu zaprimili 734 prijave

“Krimolovci“ u aprilu zaprimili 734 prijavePolicijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u aprilu 2019. godine registrirali su ukupno 660 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 15 bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

 

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljene su ukupno 74 prijave, od kojih su 22 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

 

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja, krađama i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 31 je proslijeđena na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po šest je postupala i SIPA.

 

U izvještajnom periodu primljeno je 17 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

 

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 75 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020  505.