Naslovna AKTUELNO „Krimolovci“ u januaru dobili 426 poziva od kojih 18 sa korisnim informacijama

„Krimolovci“ u januaru dobili 426 poziva od kojih 18 sa korisnim informacijama


Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) u januaru 2020. godine registrovali su ukupno 369 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“ od kojih je sedam bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

 

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je ukupno 57 prijava, od kojih je 11 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

 

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja, krijumčarenjem oružja i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 15 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po tri je postupala i SIPA.

 

U januaru je pristiglo 11 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

 

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 23 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020  505.